Tri osobe ubijene u napadu u crkvi u Nici, sumnja se na terorizam

Svet 29. okt. 202010:22 > 14:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eric Gaillard/Pool

Napadač je nožem usmrtio tri osobe u crkvi u Nici, uključujući i ženu kojoj je odsečena glava, saopštila je policija, a gradonačelnik Nice je napad opisao kao terorizam. Više osoba je ranjeno. Incident ovog dana i u Avinjonu - policija ubila muškarca koji je pretio prolaznicima, dosadašnja istraga ne ukazuje na islamističku pozadinu. Premijer Francuske podigao je nivo bezbednosti na najviši nivo.

Dve osobe, muškarac i žena, ubijeni su u crkvi Notr Dam u Nici, a treća osoba, koja je bila teško ranjena, podlegla je povredama u obližnjem baru gde se sklonila, precizirao je agenciji Frans pres isti izvor.

Gradonačelnik Kristijan Estrozi je rekao da se napad odigrao u crkvi Notr Dam, a policija je uhapsila napadača.

Kako prenosi Rojters, izvor iz policije je rekao da je jednoj ženi odsečena glava, a istu informaciju je prenela i desničarska političarka Mari Le Pen.

Francusko antiterorističko tužilaštvo je otvorilo istragu zbog „ubistva i pokušaja ubistva u vezi sa terorističkim poduhvatom“ i zbog „zločinačkog terorističkog udruživanja“.

Napadač je ranjen u intervenciji policije i prebačen je u bolnicu, rekao je neimenovani policijski izvor.

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrozi zatražio je da se „učini sve kako bi se uništio islamo-fašizam“ i dodao da je napadač, „dok je bio u lisicama, izgovorio reči ‘alah akbar’ (bog je najveći)“.

„Jedna žena je napadnuta na isti način kao i Samuel Pati“, rekao je gradonačelnik Nice, mislivši na profesora, kome je 16. oktobra u školi u regionu Pariza odrubljena glava.

Posle „napada u školi“, kako je kazao, „islamo-fašističko varvarstvo je odlučilo da izvrši napad u crkvi“.

Izvor : REUTERS/Eric Gaillard

Francuski predsednik Emanuel Makron je posetio kriznu jedinicu osnovanu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a zatim je otputovao za Nicu.

Napad se dogodio oko devet časova kod crkve Notr Dam u centru Nice, dodali su policijski izvori.

Veliki broj policajaca i vatrogasaca je na licu mesta.

„Situacija je pod kontrolom, ne treba paničiti“, rekli su policajci.

Nacionalna skupština čije je zasedanje u toku, odala je minutom ćutanja poštu žrtvama napada.

Premijer Francuske: Nivo bezbednosti će biti podignut na najviši nivo

Bezbednost zgrada, transporta i javnih mesta biće podignuta na najviši nivo, nakon napada u crkvi u Nici, najavio je francuski premijer Žan Kasteks.

Reč je o najvišem stepenu bezbednosti koji Francuska ima u borbi protiv terorizma.

Taj nivo bezbednosti se uvodi odmah nakon napada na ograničeni period, odnosno tokom upravljanja krizom, omogućava mobilizaciju resursa, ali i širenje informacija koje bi zaštitile građane u kriznoj situaciji.

Izvor : Tanjug via AP Photo/Alexis Gilli

Osuđujući napad u Nici, francuski premijer je istakao da će „odgovor vlade biti odlučan i momentalan“.

Kasteks je ocenio da je taj „napad, kukavički koliko i varvarski, zavio u crno celu zemlju“ i da je „namerno i direktno pogodio katoličku zajednicu“.

Sasoli i Konte osudili napad

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozvao je Evropljane da se „ujedine protiv nasilja i protiv onih koji nastoje da podstiču i šire mržnju“, nakon napada nožem u Nici u kojem su tri osobe ubijene.

„Duboko sam šokiran i potresen vestima o stravičnom napadu u Nici. Bol osećamo svi u Evropi“, napisao je Sasoli na Tviteru.

Šef italijanske vlade Đuzepe Konte takođe je osudio „gnusan napad“ u Nici, ali je u poruci na Tviteru istakao da taj napad „neće oslabiti zajednički front u odbrani vrednosti slobode i mira“.

„Naša uverenja su jača od fanatizma, mržnje i terora. Zajedno smo sa porodicama žrtava i našom braćom Francuzima“, napisao je Konte.

Biskupska konferencija Francuske takođe je osudila napad u Nici i istakla da se „hitno treba boriti protiv gangrene koju predstavlja terorizam, kao što hitno treba uspostaviti bratstvo u zemlji“.

Policija u Avinjonu ubila muškarca koji je prolaznicima pretio pištoljem

U Avinjonu je jedan muškarac pretio prolaznicima pištoljem, ali ga je policija ubila, piše francuski Mond.

Policija je na njega pucala pošto je odbio da spusti oružje, navode za taj list izvori iz policije Avinjona.

Kako navodi AFP, policija istrazuje ovaj slučaj, ali za sada nije utvrđeno da ima islamističku pozadinu.