Ejmi Koni Beret položila zakletvu kao sudija Vrhovnog suda

Svet 27. okt. 202007:48 > 07:49
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Senat SAD, duboko podeljen po partijskoj liniji, potvrdio je Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda sa 52 glasa za i 48 protiv.

Beret je treći sudija u devetočlanom sudu koju je nominovao predsednik Donald Tramp i značajno pomera ideološki balans prema konzervativnoj većini tog tela od 6 prema 3, prenosi Glas Amerike.

Republikanska senatorka Suzan Kolins iz Mejna jedina se pridružila svim demokratama u Senatu glasajući protiv nominacije sudije Beret.

Kolins je izjavila da ne može da glasa za potvrdu Beret, imajući u vidu koliko su blizu sledeći predsednički izbori.

U proteklih 150 godina nijedan drugi sudija Vrhovnog suda do sada nije potvrdjen a da nije osvojio nijedan glas manjinske stranke, navodi agencija Asošiejted pres.

Trampova kandidatkinja koja je popunila mesto upražnjeno smrću liberalne ikone Rut Bejder Ginzberg potencijalno otvara novu eru presuda o abortusu, Zakonu o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (poznatiji kao Obamaker), pa čak i izborima.

Beret je posle potvrde u Senatu položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Klarensom Tomasom na ceremoniji u Beloj kući.

„Ovo je dan od ogromnog značaja za Ameriku“, izjavio je Tramp na ceremoniji polaganja zakletve, kojoj je prisustvovalo oko 200 zvanica.

POVEZANE VESTI

Beret će moći da učestvuje u radu suda pošto položi i pravnu zakletvu pred predsedavajućim sudijom Džonom Robertsom u sudu danas.

Ona je okupljenima rekla da je kroz „rigorozni proces potvrde“ naučila da je „posao sudije da se odupre svojim političkim preferencama“.

Obećala je da će raditi posao „bez straha i bez pristrasnosti“.

Proslava polaganja zakletve u Beloj kući održana je mesec dana posle sličnog dogadjaja, na kojem je Tramp formalno proglasio sudiju Beret za svoju kandidatkinju za Vrhovni sud.

Veruje se da je na tom skupu više zvaničnika zaraženo kovidom 19, a nekoliko dana kasnije od koronavirusa je oboleo i sam predsednik Tramp.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer ocenio je da je republikanska većina „uništila svoj kredibilitet“ glasanjem tako blizu izbornog dana, nakon što je mesecima blokirala kandidata demokratskog predsednika Baraka Obame u izbornoj godini 2016.

Demokrate su tvrdile da je odluka o novom sudiji Vrhovnog suda trebalo da se prepusti kandidatu koji pobedi na predsedničkim izborima 3. novembra, što je stav koji su republikanci zastupali kada je mesto u sudu upražnjeno početkom 2016. koja je bila izborna godina.

Republikanci u Senatu tada su odbili i da stave na razmatranje nominaciju sudije Merika Garlanda, koga je predsednik Barak Obama predložio za sudiju Vrhovnog suda.

„Senat radi pravu stvar“, izjavio je lider senatske većine Mič Mekonel u nedelju, dok je senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, demokrata, nazvala glasanje „nelegitimnim“ i „poslednjim trzajem očajne stranke“.