Pravosuđe u Boliviji povuklo nalog za hapšenje Eva Moralesa

Svet 26. okt. 202023:48 > 23:51
Podeli:
Izvor: Andres Larrovere / AFP

Pravosuđe u Boliviji je povuklo nalog za hapšenje bivšeg predsednika Eva Moralesa, koji se nalazi u egzilu u Argentini, a odluka je doneta nedelju dana posle pobede Moralesovog pristalice Luisa Arsea na predsedničkim izborima.

„Njegova (Moralesova) prava su prekršena, prvenstveno pravo na odbranu pošto nije bio uredno pozvan“ na saslušanje, izjavio je predsednik suda La Paza Horhe Kvino.

Kancelarija glavnog tužioca Bolivije zatražila je 6. jula pokretanje krivičnog postupka protiv Moralesa zbog pobune i terorizma. Tada je naloženo da Morales bude pritvoren.

Morales je u nedavnom intervjuu Frans presu posle predsedničkih izbora u Boliviji rekao da od njega ne zavisi njegov povratak u zemlju. 

Bivši predsednik je 10. novembra 2019. bio primoran na ostavku pod pritiskom vojske i protesta opozicije koja se bunila zbog rezultata predsedničkih izbora, na kojima Morales tvrdi da je pobedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Morales, koji je bio predsednik od 2006. do 2019. godine, prvi je predstavnik Indijanaca koji je postao šef države, a ugled je između ostalog stekao jer je potekao iz običnog naroda.