Zdravstvena kriza u Mađarskoj: Peticija više od 20.000 medicinskih sestara

Svet 26. okt. 202018:26 > 18:29
Podeli:
Izvor: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Više od 20.000 medicinskih sestara danas je potpisalo peticiju protiv zakona koji je usvojio mađarski parlament, koji omogućava premeštaj u drugu bolnicu do dve godine, prenosi Rojters.

Mađarska se suočava sa manjkom medicinskih radnika tokom pandemije koronavirusa, u vreme dok raste broj novozaraženih, jer su brojne sestre i lekari otišli u inostranstvo.

Novi zakon prisiljava zdravstvene radnike da biraju između rada u državnom ili privatnom zdravstvenom sektoru, a oni koji ostanu u javnom zdravstvenom sistemu mogu biti premešteni u drugu zdravstvenu ustanovu na period do dve godine, nasuprot 44 dana, kako je bilo predviđeno dosadašnjim zakonom.

POVEZANE VESTI

Šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je da je zakon potreban zbog pandemije i vanredne situacije u javnom zdravstvu, i da neće biti primenjivan „u mirna vremena“.

Zakon uvodi značajno povećanje plata za lekare, ali se povišice ne odnose na sestre čije su plate postepeno povećavane od 2019. na osnovu ranijeg dekreta. Peticiju je pokrenula prošle sedmice Komora mađarskih zdravstvenih radnika.

U onlajn anketi među njenim članovima u oktobru, više od 31 odsto ispitanika izjavilo je da ne bi potpisali nove ugovore na osnovu novog zakona. Više od 95 odsto sestara su žene.

One imaju porodice, a mnoge od njih su samohrane majke. Dugo putovanje ugroziće njihov porodični život i stoga bi mnoge od njih mogle da napuste profesiju, izjavio je predsedavajući Komore Zoltan Balog.

Peticijom se zahteva povišica plate za sestre koja je proporcionalna povišici lekarskih plata. Mađarska je u nedelju nadmašila rekordnih 3.000 zaraženih korona virusom.

Od početka epidemije zaražene su 61.563 osobe, a preminula su 1.472 obolela.