Atina zabrinuta zbog najavljene vojne vežbe Turske na grčki nacionalni praznik

Svet 26. okt. 202015:33 > 15:39
Podeli:
Izvor: OZAN KOSE / AFP

Grčka vlada je saopštila da Turska planira da održi pomorsku vojnu vežbu 28. oktobra, na grčki nacionalni praznik, samo nekoliko sati posle izjave generalnog sekretara NATO da su i Grčka i Turska odustale od ratnih igara za vreme nacionalnih praznika obe zemlje.

Portparol grčke Vlade Stelios Pecas rekao je da je potez Ankare pokazao da je ona „nepouzdan“ partner u pregovorima.

„Poslednjih dana Turska ulaže izuzetne napore da dokaže da ne samo što stvara probleme u našem širem regionu, već je i potpuno nepouzdan sagovornik“, rekao je Pecas.

Tenzije između suseda i NATO saveznika Grčke i Turske zaoštrile su se preko leta, zbog spora oko podmorskog istraživanja nafte u istočnom Sredozemlju.

Turska je poslala seizmički istraživački brod Oruk Reis u potrazi za naftom i gasom u spornim vodama, još jednom izazivajući napetost u odnosima s Grčkom i Kiprom zbog osporavanja granica na moru i prava na istraživanje.

U petak je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da su i Grčka i Turska otkazale svoje odvojene vojne vežbe, predviđene za ovu nedelju u Sredozemlju, u nastojanju da smire tenzije i ocenio taj potez kao „korake u pravom smeru, koji pomažu u smanjenju rizika od incidenata i nesrećnih slučajeva“.

Međutim, Pecas je izjavio da je nekoliko sati posle te izjave Turska izdala obaveštenje, poznato kao Navteks, najavljujući vojnu vežbu za 28. oktobar, kada je grčki nacionalni praznik.

Grčka obeležava nacionalni praznik 28. oktobra, u znak sećanja kada je 1940. godine odbila ultimatum Italije da omogući snagama Osovine da uđu u Grčku, obeležavajući tako zvanični ulazak Grčke u Drugi svetski rat.