Kina uvodi sankcije američkim firmama zbog prodaje oružja Tajvanu

Svet 26. okt 202010:49 > 10:56
Podeli:
Izvor: WANG ZHAO / AFP

Kina je najavila da će uvesti sankcije američkim firmama, pojedincima i entitetima umešanim u plan prodaje oružja u vrednosti od milijardu i po evra Tajvanu, ostrvu koje Peking smatara kineskom teritorijom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan rekao je novinarima da se ove mere odnose pre svega na proizvođače oružja Lokid Martin, Boing Defens i Rajteon i „relevantne američke pojedince“.

On nije precizirao o kakvim se merama radi, prenosi agencija Frans pres.

Vašington je osamdesetih godina obećao da će da smanji i postepeno prekine prodaju oružja Tajvanu, ali insistira na tome da spor sa Pekingom mora biti rešen mirnim putem.

„Da bi očuvala nacionalne interese, Kina je odlučila da uvede sankcije američkim kompanijama koje su uključene u prodaju oružja Tajvanu“, rekao je Džao na redovnoj konferenciji za novinare.

Odnosi između Kine i SAD pali su na najniži nivo u više decenija, uz sporove oko bezbednosti, tehnologije, pandemiji koronavirusa i ljudskih prava, prenosi agencija AP.

Tajvan je dugo remetilački faktor u njihovim odnosima. Vašington nema zvanične veze sa demokratski izabranom vladom Tajvana, ali je njen glavni saveznik. Prodaja oružja ostrvu povećana je u poslednje vreme u kvantitetu i kvalitetu.

Kineski portparol pozvao je Vašington da prekine prodaju oružja Tajvanu i zaustavi bilo kakvu vojnu interakciju sa njim.

„Mi ćemo nastaviti da preduzimamo potrebne mere da očuvamo nacionalni suverenitet i bezbednosne interese,“ rekao je Džao.

Tajvan i Kina su se razdvojili posle građanskog rata iz 1949. godine. Kina ovo ostrvo i dalje smatra svojom teritorijom.