Pariz apeluje na kompanije sa Bliskog istoka da ne bojkotuju francusku robu

Svet 25. okt. 202018:44 > 18:58
Podeli:
Izvor: BERTRAND GUAY / AFP

Francuska je u nedelju apelovala da zemlje Bliskog istoka zaustave maloprodajne kompanije u bojkotu robe iz Francuske.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je poslednjih dana bilo poziva na bojkot robe iz Francuske, posebno hrane, u nekoliko država Bliskog istoka.

POVEZANE VESTI

Takođe, bilo je i poziva na demonstracije protiv Francuske zbog karikatura sa likom proroka Muhameda.

„Ti pozivi na bojkot su neosnovani i odmah treba da se prekinu, kao i svi napadi na našu zemlju, koje podstiče radikalna manjina“, navodi se u saopštenju. 

Tenzije između Francuske i islamskih zemalja izbile su posle ubistva profesora istorije i geografije iz jednog pariskog predgrađa, kome je 18-godišnji Čečen odsekao glavu ispred škole, jer je na času o slobodi izražavanja deci pokazivao karikature proroka Muhameda. 

Juče i danas je došlo i do žestokih napada na Emanuela Makrona od strane turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je ponovo izrazio sumnju u mentalno zdravlje svog francuskog kolege. To je izazvalo burnu reakciju Pariza koji je pozvao svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik „danonoćno opsednut“ njime.

„On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)“, rekao je predsednik Turske.

Erdogan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o „islamističkom separatizmu“ i potrebi da Francuska „strukturira islam“ pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju.

Protiv Makrona su danas u Siriji održani protesti, a okupljeni su nosili transparente s porukama „Islam je religija mira, odbacujemo terorizam“ i „Bojkot francuskih proizvoda“, a u jednom momentu zapalili su i plakat s likom Makrona.