Izborna komisija Gvineje proglasila pobedu aktuelnog predsednika Alfe Kondea

Svet 24. okt. 202015:25 > 15:28
Podeli:
Izvor: John MacDougall/Pool via REUTERS/File Photo

Izborna komisija Gvineje saopštila je da je predsednik države Alfa Konde pobedio na predsedničkim izborima, osvojivši 59,49 odsto glasova.

Prema navodima Državne nezavisne izborne komisije, vodeći opozicioni kandidat Selu Dalejn Dijalo osvojio je 33,5 odsto glasova na izborima održanim 18. oktobra.

Neki građani su odmah posle objave izborne komisije izašli na ulice da protestuju. Demonstracije su u Gvineji trajale mesecima, nakon što je Kondeu (82), posle deset godina na vlasti, u martu omogućeno da se kandiduje za treći mandat, promenom Ustava na referendumu.

Do novog rasta tenzija i nasilja u toj zapadnoafričkoj zemlji došlo je u ponedeljak, dan posle izbora, kada je opozicionar Dijalo (68) proglasio pobedu, ne čekajući objavljivanje rezultata glasanja.

Bezbednosne snage su suzavcem nastojale da rasture proslavu Dijalovih pristalica nakon što je on proglasio pobedu, a sukobi su nastavljeni narednih dana.

U nasilju je ove nedelje, prema navodima vlasti, poginulo najmanje devet osoba.

Internet i međunarodni telefonski pozivi u petak su onemogućeni širom Gvineje, uoči objavljivanja rezultata izbora.

Na predsedničkim izborima u Gvineji, zemlji sa 12,8 miliona stanovnika, izlaznost je bila nešto manja od 80 odsto.

Analitičari su pre izbora upozoravali da bi spor oko rezultata mogao ponovo da potpiri tenzije između najvećih etničkih grupa u zemlji.