Izrael se neće protiviti prodaji "određenog američkog oružja" Emiratima

Svet 23. okt. 202020:31 > 20:41
Podeli:
Izvor: DEBBIE HILL/AFP/POOL

Izrael je najavio da se neće protiviti prodaji "određenih sistema oružja" proizvedenih u SAD Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posle dogovora sa Vašingtonom da unapredi sopstvene sposobnosti kako bi zadržano vojnu nadmoć na Bliskom istoku.

U saopštenju koje su objavili premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Beni Ganc se ne navodi o kojim sistemima oružja se radi, ali se čini da se aludira na moguću podaju borbenih aviona stelt F-35. Emirati su se nadali da će se snabdeti tim avionima posle sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom. 

Gancov kabinet je odbio da objasni saopštenje kada je već počeo jevrejski dan odmora, šabat. Ni Pentagon nije odmah ništa komentarisao. 

U saopštenju se navodi da je Ganc postigao razumevanje sa Pentagonom tokom posete Vašingtonu ove nedelje, da će „omogućiti nabavku unapređenih sistema oružja koji će značajno unaprediti izraelske vojne sposobnosti, održati njegovu bezbednost i vojnu prednost u regionu, kao i kvalitativnu vojnu nadmoć u narednim decenijama“. 

Takođe je navedeno da je Ganca „obavestila administracija SAD o svojim planovima da upozna Kongres sa namerom da obezbedi određene sisteme oružja UAE“.  Emirati su nedavno pristali da normalizuju odnose s Izraelom i tako su dugotrajne tajne veze obelodanjene u sporazumu koji su SAD i Izrael proglasili istorijskim prodorom u diplomatiji Bliskog istoka. 

UAE i Bahrein, koji je potpisao sličan sporazum o normalizaciji, postali su treća i četvrta arapska zemlja koje su uspostavile zvanične diplomatske odnose s Izraelom. Sudan je danas takođe pristao da normalizuje odnose s Izraelom, a Egipat i Jordan su sklopili mir sa jevrejskom državom pre više decenija. 

Izraelci su pozdravili sporazum s UAE, ali se nagoveštaj namere SAD da prodaju toj zemlji F-35s pokazao kao kontroverzan, dok je Netanjahu više puta poricao svaku vezu između sporazuma o oružju i normalizaciji veza s Emiratima. Kritičari su optužili Netanjahua da je lagao o ključnom elementu koji je doprineo postizanju sporazuma s UAE, a Ganc, njegov nekadašnji politički rival, je rekao da nije ništa znao do poslednjeg minuta.

Netanjahu je danas naveo u saopštenju da su diskusije o prodaji oružja počele pošto su sporazumi o normalizaciji zaključeni.