Ministri Jermenije i Azerbejdžana u SAD, borbe se nastavljaju u Nagorno-Karabahu

Svet 23. okt. 202020:12 > 20:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Jake borbe nastavile su se oko Nagorno-Karabaha u vreme kada se šefovi dilomatija Jermenije i Azerbejdžana nalaze u poseti Vašingtonu u nastojanju da nadju rešenje za njihov dugogodišnji sukob oko te separatističke oblasti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se odvojeno sa ministrima spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana.

Susreti su usledili posle dva neuspela pokušaja Rusije da posreduje u uspostavljanju primirja u regionu Nagorno-Karabaha. Pompeo je prvo primio azerbejdžanskog ministra spoljnih poslova Djejhuna Bajramova, a zatim sat kasnije jermenskog ministra Zohraba Mnatsakanijana, prenosi agencija Frans pres.

Nije davao izjave za novinare posle tih razgovora. Ambasade Bakua i Jerevana isključile su mogućnost bilo kakvog sastanka u troje u glavnom gradu SAD.

Zaraćene strane optužuju jedna drugu da su granatirale stambene četvrti. Vlasti u Nagorno-Karabahu navode da su noćas azerbejdžanske rakete pogodile grad Martakert i nekoliko sela u regionu Martuni.

Kasnije danas su naveli da su te dve oblasti takodje gadjali azerbejdžanski ratni avioni. Azerbejdžansko ministarstvo odbrane demantovalo je te tvrdnje i optužilo jermenske snage da su noćas gadjale azerbejdžanske regione Terter, Agdam i Agdžabedi. Uoči sastanaka u Vašingtonu Pompeo je govorio oprezno o očekivanjima od tih razgovora, ističući da dva ranija prekida vatre nisu poštovana.

„To je komplikovana diplomatska situacija“, rekao je Pompeo u sredu.

„Naše mišljenje, kao i praktično svih evropskih zemalja je da je dobar put zaustaviti sukob, kazati im da spuste tenzije, da svaka zemlja treba da ostane izvan toga da ne pothranjuje sukob, ne snabdeva oružje, ne pruža podršku“, rekao je Pompeo.

On je dodao da bi tada možda moglo da se nadje diplomatsko rešenje.

U Nagorno-Karabahu od 27. septembra obnovili su se sukobi azerbejdžanskih i jermenskih snaga bezbednosti. Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.