U Francuskoj zbog korone uvedene oštrije mere, više oblasti pod "karantinom"

Svet 23. okt. 202018:31 > 18:53
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Francuska je zabeležila novi neslavni rekord - druga je država u Evropi, posle Španije, u kojoj je ukupan broj zaraženih virusom korona premašio milion, jer je u poslednja 24 sata registrovano 42.032 nova slučaja zaraze. Zbog naglog širenja virusa, Vlada te zemlje pooštrila je mere i proširila oblastI pod karantinom - koji u Francuskoj zapravo znači da nema izlazaka između devet uveče i šest ujutro.

Policijski čas za više od 46 miliona ljudi – na taj način Vlada Francuske pokušaće da zaustavi nagli skok broja novozaraženih virusom korona, koji je u ovoj zemlji dostiže nove rekorde.

Odluka o karantinu doneta je prvo za Pariz i još pet najvećih francuskih gradova prošle nedelje, uporedo sa uvođenjem vanrednog stanja. Ali je zbog naglog širenja virusa policijski čas uveden je u još 38 departmana.

Karantin za građane znači – da u narednih šest nedelja nema izlaska iz kuće između devet uveče i šest ujutro, niti će bilo šta, osim esencijalnih službi, u tom periodu raditi.

Francuska se nadala da će izbeći prolećni scenario, kada je cela država bila u karantinu puna dva meseca. To bi moglo pogubno da utiče na ekonomiju, pa je vlast odlučila da državu zatvara parcijalno, po potrebi. Ali potreba raste.

„Naredne nedelje će biti teške, naše bolnice će imati puno posla, a broj umrlih će nastaviti da raste. Slučajevi koje registrujemo danas su oni koji će sutra stići u bolnice, a deo njih će prekosutra na žalost i umreti. Već sada znamo da će novembar biti težak i iscrpljujuć“, rekao je francuski premijer Žan Kastes.

POVEZANE VESTI

Stanovnici Tionvila, mesta na severu Francuske, nisu stavljeni u karantin. Gradonačelnici te i okolnih opština na reci Mozel, pozvali su građane na oprez, traže poštovanje propisa, posebno onih o distanciranju. Uveli su i obavezu nošenja maski – svuda i stalno.

„Imam više od 85 godina i nikada u životu nisam video nešto ovako. Ne šetam mnogo po gradu, držim se svog kraja, održavam rastojanje, oprezan sam, nosim masku i zbog sebe i zbog vas“, rekao je jedan od stanovnika ovog grada.

„Kod mene je slično. Nervira me sve ovo jer niko ne zna kada će biti gotovo, a imamo i druge probleme u životu pored korone sa kojima ne znamo kako da se nosimo“, dodala je njegova sugrađanka.

A što se rekorda tiče, Francuska je, uz Španiju, prešla prag od ukupno milion slučajeva zaraze virusom korona, čime su ušli u grupu država u kojoj su već Sjedinjene Američke Države, Indija, Brazil, Rusija i Argentina.

Brojke će nastaviti da rastu, saglasni su stručnjaci i pozivaju sve građane da na dodatni oprez.