Diplomatske misije SAD u Turskoj obustavile izdavanje viza, kažu zbog terorizma

Svet 23. okt. 202016:57 > 17:03
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Američka diplomatska predstavništva u Turskoj suspendovala su službu za izdavanje viza, navodeći da postoje "verodostojne informacije" o rizicima za "terorističke" napade.

„Američka misija u Turskoj dobila je verodostojne informacije o potencijalnim terorističkim napadima i otmicama uperenim protiv američkih i drugih državljana u Istanbulu, uključujući protiv američkog konzulata, kao i na drugim mestima u Turskoj“, saopštila je američka ambasada u Ankari, objavljujući da se suspenduje služba za izdavanje viza u zemlji.

Usluge za američke državaljane takođe su prekinute u pet diplomatskih predstavništava u Turskoj, uključujući u ambasadi u Ankari i generalnom konzulatu u Izstanbulu, dodao je isti izvor.

U poruci, ambasada SAD poziva američke državljane da povećaju pažnju na mestima gde bi mogli da se okupljaju Amerikanci ili stranci, uključujući u poslovnim zgradama i tržnim centrima.

U oktobru 2016. godine Vašington je evakuisao porodice svog diplomatskog i konzularnog osoblja u Istanbulu posle informacija da postoje pretnje protiv Amerikanaca u tom gradu od strane ekstremističkih grupa.

Turska je 2015. i 2016. pogođena brojnim napadima, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, a u poslednjem je poginulo 39 ljudi, uglavnom stranaca u diskoteci u Istanbulu na Novogodišnju noć 2017.