Nove mere u Belgiji – škole ostaju otvorene, ograničenja u kulturi i sportu

Svet 23. okt. 202011:13 > 11:29
Podeli:
Izvor: François WALSCHAERTS / AFP

Belgijske vlasti uvode nove korona-mere, i mada neće biti "potpunog zatvaranja", kao što je to bio slučaj tokom prolećnih meseci, biće određenih ograničenja u sektorima kulture, sporta i obrazovanja, mada će škole ostati otvorene, prenosi Anadolija.

Nastava u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama biće nastavljena. Kada je reč o visokom obrazovanju, dozvoljeno je popunjavanje kapaciteta do 20 posto učionica, a studenti će morati da nose maske. Za studente prvih godina biće dozvoljeno popunjavanje 50 posto kapaciteta, odlučeno je posle zasedanja Savetodavnog odbora koje trajalo do kasnih sati u četvrtak.

Neće biti dozvoljena amaterska sportska takmičenja, a profesionalni sportski susreti odigravaće se pred praznim tribinama. Nastaviće se takmičenja do 18 godina. Pored toga, sportisti i timovi moći će da treniraju na otvorenom, objavio je premijer Belgije Aleksander de Kro, dodajući da će nove mere biti na snazi do 19. novembra.

Kada je reč o kulturi, biće nastavljeno održavanje manifestacija, ali uz najviše 200 učesnika i socijalnom distancom od najmanje 1,5 metara.

Zabavni parkovi će biti zatvoreni. zoološki vrtovi će biti otvoreni, ali neće biti odobrene posete zatvorenim delovima.

„Čekaju nas teške sedmice, možda i meseci“, rekao je De Kro, zatraživši od Belgijanaca da pokažu nacionalnu solidarnost.

U poslednjih nekoliko sedmica dolazi do značajnog povećanja broja zaraženih u Belgiji. Dnevno bude potvrđeno u proseku 10.000 novih sluačejva zaraze. U Belgiji je dosad zaraza potvrđena kod 270.132 osobe, a od toga je 10.588 zaraženih preminulo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.