Poslednja debata Trampa i Bajdena: Korona, rasna pitanja i optužbe oko korupcije

Svet 23. okt. 202006:49 > 06:57
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jim Bourg/Pool via AP

Donald Tramp i Džo Bajden su se sukobili oko načina upravljanja pandemijom koronavirusa u SAD i rasnih pitanja u zemlji, te razmenili optužbe za korupciju, na poslednjoj predsedničkoj debati, dvanaest dana pre izbora.

Kako bi se izbegao haos prve debate održane krajem septembra kada se često od upadanja u reč nije moglo čuti šta kandidati govore, ovaj puta su se mikrofoni isključivali kako bi se omogućilo svakome od njih da govori dve minute na svaku novu temu, te su se potom ponovno uključivali.

POVEZANE VESTI

No činilo se da je i ton američkog predsednika Trampa ovaj puta bio suzdržaniji nego na prvoj debati kada je neprestano upadao u reč, a kada su oba kandidata razmenila i brojne lične uvrede.

Demokratski kandidat Bajden, bivši potpredsednik u vreme Baraka Obame, ponovio je svoju kritiku načina na koji Tramp upravlja pandemijom koronavirusa, dok je aktualni republikanski predsednik ponovio optužbe na račun Bajdena i njegove porodice.

Debata na Univerzitetu Belmont u Nešvilu bila je poslednja velika prilika za predsednika da uhvati zaostatak za Bajdenom iz anketa, 12 dana pre izbora.

Bajden je optužio Trampa da je odgovoran za žrtve kovida-19. SAD ima 8,4 miliona zaraženih i 223.000 umrlih od koronavirusa.

„Neko ko je odgovoran za tako mnogo smrti ne bi smeo da ostane predsednik SAD. Ja ću tome stati na kraj“, rekao je Bajden.

Dvojica kandidata trebala su biti odvojena pleksiglasom zbog kovida-19, što na prvoj debati nije bio slučaj, ali su barijere ipak uklonjene nakon što su Tramp i Bajden potvrdili da su se testirali na koronavirus i bili negativni.

Tramp je branio svoje upravljanje korona krizom, te tvrdio da je najgore prošlo.

„Imamo vakcinu koje dolazi, ona je spremna, biće raspodeljena tokom sledećih nedelja“.

Kada je od njega Bajden zatražio da preuzme odgovornost za stanje, Tramp je odgovorio: „Preuzimam potpunu odgovornost. Nije moja krivica što je došao tu (virus), to je krivica Kine“,.

Optužbe oko korupcije i poreza

Nakon prve serije pitanja o koronavirusu, ubrzo se nastavila razmena vatre oko toga koji kandidat ima nepropisne veze sa stranim zemljama.

Tramp je ponovio optužbe da Bajden i njegov sin Hanter posluju s Kinom i Ukrajinom, te je pozvao svog protivkandidata da pojasni optužbe za korupciju.

„Džo, mislim da dugujete pojašnjenje Amerikancima“, insistirao je predsednik koji je poslednjih dana ojačao lične napade na svog protivnika, nazivajući porodicu Bajden „zločinačkim preduzećem“.

Bajden je odgovorio na napade koji uključuju njegovog sina rekavši da nikada nije uzeo novac od bilo koje strane vlade, da njegovog sina ne plaća Kina, te da nijedan od njih nije učinio ništa pogrešno u vezi sa Ukrajinom.

Bajden je napao Trampa zbog Kine – New York Times pisao je ranije o Trampovim poslovnim i finansijskim vezama s Kinom.

“Saznali smo da je ovaj predsednik platio 50 puta više poreza u Kini, ima tajni bankovni račun u Kini, a govori da je uzimam novac. Nisam uzeo nijedan peni od bilo koje zemlje. Jedina osoba koja je zaradila na Kini je on. Ne poslujem s Kinom, ne poslujem s Ukrajinom, ne poslujem s Rusijom“, rekao je Bajden.

Potom je nastavio s protivnapadom – podsetio je Trampa da nije nikada objavio svoje porezne prijave. „Šta skrivate?“, upitao je.

Tramp je više puta ponovio da je porez preplatio, nakon što su se pojavile optužbe da godinama nije plaćao porez ili da je platio zanemarivu svotu.

Govoreći o mešanju u američke izbore, Bajden je rekao da će strane zemlje za to platiti.

„Svaka zemlja koja se meša za to će platiti“, istakao je, nakon što je imenovao Rusiju, Kinu i Iran.

Visoki zvaničnici američkih obaveštajnih službi optužili su Rusiju i Iran da su se pokušali uplesti u predsedničke izbore 2020, što Moskva i Teheran oštro odbacuju.

Te optužbe objavljene dve nedelje uoči izbora 3. novembra pokazuju koliko su visoki američki zvaničnici zabrinuti zbog pokušaja spoljnih činilaca da izazovu sumnju Amerikanaca u integritet glasanja i prošire dezinformacije kako bi uticali na ishod.

Rasna pitanja

U vrlo užarenoj razmeni mišljenja oko rasnih pitanja, Bajden je rekao Trampu da „doliva ulje na svaku rasnu vatru“.

„Najmanje sam ja rasist od svih ovde“, rekao je Tramp.

Bajden mu je uzvratio rekavši da se Tramp nalazi među onim američkim predsednicima „koji su bili najveći rasisti u modernoj istoriji“.

Tramp je zatim ukazao na to da je Bajden podupirao zakone koji su dovodili do više stope pritvaranja, posebno Afroamerikanaca.

Bajden je priznao da je pogrešio kada je podupirao takve zakone u prošlosti i rekao da će se zalagati za ukidanje zatvorskih kazni za sitne prestupe i koncentrisatii na rehabilitaciju takvih osoba.

Sukobili su se i oko zdravstvene pomoći, što je pitanje koje američke glasače jako brine. Tramp je rekao da je uspešno ukinuo ključne odredbe zdravstvene reforme koja je usvojena za vreme predsednika Baraka Obame.

Debatu koja je trajala 90 minuta moderirala je Kristen Velker, reporterka NBC-a iz Bele kuće. Iako se pre debate žalio što će ona voditi debatu, jer je tvrdio da je pristrasna, Tramp ju je sada pohvalio da se odlično snalazi.

Na debati je bilo oko 200 ljudi kojima se merila temperatura pre ulaska i svi su morali nositi masku tokom čitavog vremena.