Italija ima novi dnevni rekord, Francuska proširuje policijski čas

Svet 22. okt. 202019:40 > 20:02
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Više od dve trećine Francuza moraće od subote tokom večeri i noći da ostaju u svojim kućama zbog proširenja policijskog časa na veliki deo teritorija u sklopu borbe protiv drugog talasa koronavirusa, objavio je premijer Žan Kasteks. Italija s 16.079 zaraženih ima novi dnevni rekord.

Od sada će 46 miliona Francuza morati da poštuje policijski čas od 21 do šest ujutro.

„Sledeće nedelje će biti teške, a naše bolničke službe će biti izložene velikim izazovima“, upozorio je šef vlade koji očekuje težak novembar i porast broja umrlih.

Do sada je policijski čas zahvatao 20 miliona Francuza, posebne u velikim gradovima, među kojima u Parizu i pariskoj regiji.

Proširenje karantina stupa na snagu u ponoć s petka na subotu i trajaće šest nedelja.

To znači da će se kafići, restorani i prodavnice zatvarati u 21 sat.

Nakon prvog talasa u kojem je u proleće umrlo više od 30.000 ljudi, Francuska je nekoliko nedelja suočena s drugim talasom epidemije novog koronavirusa.

Ukupno je u zemlji umrlo više od 34.000 ljudi od te bolesti i 2.239 pacijenata je na reanimaciji, najviše od maja.

„Ako zajedno ne uspemo zaustaviti epidemiju, bićemo suočeni s dramatičnom situacijom i moramo razmotriti puno strože mere“, objasnio je Kasteks.

U proleće je u Francuskoj dva meseca trajao opšti karantin.

Vlada namerava da pokrene mere ograničenja kretanja, okupljanja i otvaranja objekata najmanje do 1. aprila 2021. u celoj zemlji ili delu teritoriji u zavisnosti od epidemiološkog stanja, prema planu zakona.

Francuska nije jedina zemlja koju je ponovo zahvatila epidemija.

„Cela Evropa je pogođena“, naglasio je ministar zdravstva Olivije Veran poslanicima i naveo Češku, Veliku Britaniju, Vels, Irsku i Nemačku.

Italija ja u poslednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja, što je novi rekord od početka epidemije i više od ranije rekordnih 5.199 novih slučajeva u sredu.

Ministarstvo je takođe potvrdilo 136 umrlih, više nego 127 dan ranije. To je ipak i dalje mnogo manje nego na vrhuncu epidemije u martu i parilu kada ih je dnevno umiralo 900.

Od koronavirusa je dosad u Italiji umrlo 36.968 ljudi, a obolelo ih je 465.726.