Predsednik Libana poverio bivšem premijeru Haririju zadatak da obrazuje vladu

Svet 22. okt. 202014:25 > 14:30
Podeli:
Dalati Nohra/Handout via REUTERS

Predsednik Libana Mišel Aun zatražio je od bivšeg premijera Saada Haririja da obrazuje novu vladu pošto je dobio dovoljno glasova poslanika.

Haririjev zadatak biće da izvede zemlju iz političke i ekonomske krize.

On je podneo ostavku pre godinu dana u vreme kada su počeli protesti širom zemlje zbog široko rasprostranjene korupcije, lošeg upravljanja i propadanja ekonomije.

U protekloj godini libanska valuta izgubila je skoro 80 odsto svoje vrednosti, a cene, nezaposlenost i inflacija su naglo porasli.

Libanci nisu imali ni pristupa svojim ušteđevinama jer su banke nametnule kontrolu u strahu da će ostati bez depozita.

Haririjev povratak na funkciju predstavlja udarac za demonstrante koji su zahtevali promenu i vide ga kao simbol političke klase koju krive za nevolje u zemlji. 

Haririjev naslednik, tehnokrata koga je podržavala organizacija Hezbolah, podneo je ostavku posle razorne eksplozije u bejrutuskoj luci prouzrokovane hiljadama tona eksplozivnih hemikalija koje su godinama bile tamo uskladištene. 

U eksploziji je poginulo skoro 200 ljudi, a povređeno ih je više od 6.000 i smatrana je novim dokazom nesposobnosti političke klase koja vlada tom malom zemljom od kraja 15-godišnjeg građanskog rata 1990.

Hariri je danas osvojio prostu većinu, 65 glasova od ukupno 120 poslanika u vreme velike nesaglasnosti o sastavu buduće vlade.

Aunova partija Slobodan patriotski pokret, najveći blok u parlamentu i najveća hrišćanska partija, nije podržala Haririja, kao ni druga velika hrišćanska partija koja je nekad bila Haririjev saveznik. 

Šiitski Hezbolah indirektno podržava Haririjevu nominaciju, ali se uzdržao da glasa za njega da ne bi izgledalo da postupa suprotno svom savezniku Aunovoj partiji. 

Hariri je dobio podršku druge šiitske organizacije Amal i najvećeg sunitskog bloka, male hrišćanske partije i nezavisnih poslanika.