Vlada Tajlanda ukinula vanredno stanje u Bangkoku, smiruje proteste

Svet 22. okt. 202012:16 > 12:30
Podeli:
Izvor: Reuters/Athit Perawongmetha

Vlada Tajlanda ukinula je vanredno stanje u Bangkoku kako bi smirila masovne demonstracije predvođene studentima koji zahtevaju demokratske deforme.

Ukidanje hitne uredbe stupilo je na snagu u podne, a tokom vanrednog stanja, koje je bilo proglašeno prošle nedelje, izmedju ostalog, su bila zabranjena javna okupljanja više od četiri osobe i dozvoljena cenzuru medija.

Na sudu su ga osporile opoziciona stranka i grupa studenata.

Premijer Prajut Čan-Oča sinoć je na nacionalnoj televiziji apelovao na prodemokratske demonstrante da smanje političke tenzije i obećao da će ukinuti hitnu meru.

„Trenutno se pripremam za ukidanje teškog vanrednog stanja u Bangkoku i učiniću to odmah ako ne bude nasilnih incidenata“, rekao je.

Dok je govorio, demonstranti su marširali u blizini zgrade vlade i njegove kancelarije, zahtevajući njegovu ostavku i oslobadjanje uhapšenih aktivista i lidera protesta.

Demonstranti su poručili da će se ponovo ukupiti za tri dana ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Demonstranti predvodjeni studentima traže ostavku premijera Prajota Čan-Oča, izmenu Ustava i monarhisičkog uredjenja Tajlanda uz jačanje demokratije.

Oni smatraju da je Prajat, vodja puča 2014. godine, neosnovano na vlasti jer je izmenom zakona u medjuvremenu omogućeno da na prošlogodišnjim izborima pobedi vojna stranka.

Demonstranti traže promenu Ustava koji je donela vojna vlast, smatrajući ga nedemokratskim.

Rukovodstvo parlamenta je u septembru planiralo da po zahtevu demonstranata razmotri izmene Ustava, ali nije bilo podrške poslanika.

Pozivi demonstranata da se reformiše monarhija su razljutili starije konzervativne stanovnike Tajlanda za koje je bilo kakva kritička rasprava o monarhiji ravna veleizdaji.

U toj zemlji se i na zahteve za druge političke promene obično odgovaralo vojnom silom.