I Obama u finišu kampanje Džoa Bajdena, poslednje borbe za neodlučne države

Svet 21. okt. 202021:26 > 21:31
Podeli:
Izvor: ALYSSA POINTER / POOL / AFP

Bivši američki predsednik Barak Obama prvi put će se pojaviti na skupu kampanje demokratskog kandidata Džoa Bajdena, koji je u tesnoj trci sa predsednikom Donaldom Trampom u ključnim državama, 13 dana pre izbora.

Obama, kojem je Bajden bio potpredsednik u dva mandata, na događaju na otvorenom u Filadelfiji pozvaće birače da ranije glasaju za Bajdena i druge demokratske kandidate, ali se Bajden se neće pojaviti na tom skupu, javlja Rojters.

Amerikanci ove godine ruše rekorde u ranijem glasanju. Uoči izbora 3. novembra glasalo je oko 40 miliona ljudi, zabrinutih zbog koronavirusa, ali i oko toga da li će njihovi glasački listići stići na vreme. Taj broj predstavlja oko 29 odsto prognoziranog konačnog odziva. 

Tramp će u sredu imati skup u Severnoj Karolini, još jednoj saveznoj državi ključnoj za konačnog pobednika izbora, u kojoj ankete prognoziraju izjednačen rezultat.

Pojavljivanje Obame, još jednog od najvećih zvezda demokrata, četiri godine nakon napuštanja Bele kuće, koji se retko pojavljuje, sada se događa u ključnom trenutku kampanje, dan pre druge, konačne debate na kojoj će se u četvrtak sučeliti Bajden i Tramp. 

Šefica Bidenove kampanje Džejn O’Mali Dilon upozorila je demokratski blok da će u 17 država borba biti izjednačenija nego što se veruje i što ankete prognoziraju. Bajden veruje da mora pobediti u Pensilvaniji, državi u kojoj je rođen, a u kojoj su demokrate s malom razlikom izgubili 2016. u borbi s Trampom. Bajden je tu saveznu državu posetio više nego bilo koju koju drugu. 

Anketa Rojtersa i Ipsosa objavljena u ponedeljak pokazala je da je Tramp smanjio zaostatak u Pensilvaniji i ima 45 odsto u odnosu na Bajdenovih 49. 

„Ako pobedimo u Pennsilaniji, pobedićemo celu stvar“, rekao je Tramp u utorak u Erijeu, koji se nalazi na severozapadu te savezne države.