Stoltenberg: NATO nije strana u sukobu u Nagorno-Karabahu

Svet 21. okt. 202018:59 > 19:13
Podeli:
Izvor: ADEM ALTAN / AFP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je podsetio predsednika Jermenije Armena Sarkisijana da NATO nije strana u sukobu u Nagorno-Karabahu, prenosi Anadolija.

„Podsetio sam predsednika da NATO nije deo ovog sukoba“, rekao je Stoltenberg posle sastanka sa Sarkisijanom u sedištu NATO u Briselu, navodeći da su razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu.

POVEZANE VESTI

Kako je kazao, i Azerbejdžan i Jermenija su vredni partneri NATO više od 25 godina. Naglasivši da je NATO zabrinut zbog kršenja primirja, Stoltenberg je ukazao na važnost okončanja sporova, ublažavanja patnje i pronalaska mirnog rešenja.

Stoltenberg je pozvao strane da se pridržavaju prekida vatre i rekao da želi da se napetost što pre smanji.

„Uzimanje civila za mete je neprihvatljivo i trebalo bi odmah prestati. Svi bi trebalo da rade na trajnom političkom rešenju. Jemenija i Azerbejdžan trebalo bi da nastave pregovore“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je, takođe, zahvalio Jermeniji na doprinosu u NATO misijama i operacijama.

I Sarkisijan je rekao da smatra da je neprihvatljivo uzimanje civila za mete.

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana borave u sredu u Rusiji, gde imaju odvojene diplomatske konsultacije sa Moskvom o sukobu u Nagorno-Karabahu, nakon neuspeha dva uzastopna primirja.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan ocenio je ranije u sredu da nije moguće nikakvo „diplomatsko rešenje“ u sukobu sa Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha i pozvao sugrađane da dobrovoljno idu na front. „Moramo da priznamo da pitanje Karabaha, u ovom trenutku i još dugo vremena, ne može imati diplomatsko rešenje“, poručio je Pašinijan u video snimku na Fejsbuku. On je pozvao narod da ide i bori se do „pobede ili poraza“.