Tužilaštvo traži optužnicu protiv policajca za ubistvo autističnog Palestinca

Svet 21. okt. 202016:42 > 16:50
Podeli:
Izvor: Tanjug via AP Photo/Mahmoud Illean, File

Izraelsko tužilaštvo predložilo je podizanje optužnice protiv policajca, koji je ubio autističnog palestinskog mladića u Jerusalimu pre skoro pet meseci.

POVEZANE VESTI

Porodica ubijenog Ejada Halaka je kritikovala sporu istragu i tvrdnju tužilaca da bezbednosna kamera na području gde se dogodilo ubistvo nije bila ispravna, a danas je osudila predlog da se policajac optuži za ubistvo iz nehata, rekavši da bi optužbe morale da budu mnogo oštrije.

Izraelsko Ministarstvo pravde je navelo da će policajac, čiji identitet nije saopšten, biti optužen posle saslušanja tokom koga može da ospori optužbu.

Saslušanje je standardna procedura pre podizanja optužnice, a u slučaju da bude proglašen krivim, policajac bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do 12 godina.

Njegov komandant, koji je bio na mestu ubistva, nije optužen, a porodica ubijenog kaže da je odluka ministarstva neprihvatljiva.

Advokat porodice Džad Kadamani smatra da ima dovoljno dokaza za optužbe za ubistvo sa predumišljajem jer je Ejada, kako je rekao, policija namerno ubila.

Mladić (32) je ubijen kraj Lavlje kapije u jerusalimskom Starom gradu 30. maja, dok je išao u instituciju za osobe sa posebnim potrebama.

To područje je često poprište sukoba Palestinaca i izraelskih bezbednosnih snaga, a u uskim ulicama Starog grada postavljeno je stotine bezbednosnih kamera koje nadgleda policija.

Međutim, tužioci su tokom istrage tvrdili da kamere nisu radile i da nema snimka tog događaja.

Halak je, prema svedočenjima, ubijen pošto nije poslušao naredbu da stane, već je počeo da beži.

U saopštenju Ministarstvo pravde je navelo da je policajac, pošto je pucao u Halaka prvi put povikao na arapskom da se ne pomera, a drugi policajac ga je takođe na arapskom pitao gde je pištolj.

Ranjeni mladić je pokazao na ženu u blizini koju je poznavao i nešto promrmljao.

Tada se policajac okrenuo ka ženi i nju pitao gde je pištolj, a ona je odgovorila: „Kakav pištolj?“ i u tom trenutku je policajac ponovo pucao na mladića.

Žena koja se pominje u saopštenju je, kako se čini, Halakova učiteljica koja je tog jutra bila s njim.

Posle ubistva, ona je izjavila za izraelsku TV da je više puta upozorila policiju da je mladić osoba sa posebnim potrebama.

U saopštenju se navodi da ubijeni nije predstavljao nikakvu pretnju za policajce i civile u blizini, a da pucanje u njega nije u skladu sa postojećim policijskim pravilima.

Palestinci i organizacije za ljudska prava upozoravaju da Izrael retko pokreće sudske postupke zbog nasilja policije protiv Palestinaca.

Ubistvo Halaka upoređeno je sa smrću Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je ubio policajac klečeći mu na vratu, što je izazvalo niz demonstracija.