Stoltenberg: Povećani troškovi odbrane evropskih zemalja NATO-a

Svet 21. okt. 202014:36 > 14:40
Podeli:
Izvor: N1

Troškovi odbrane evropskih zemalja NATO-a i Kanade biće povećani šestu uzastopnu godinu, pri čemu će trećina zemalja dostići cilj od dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Ova godina biće šesta uzastopna godina povećane vojne potrošnje evropskih saveznika i Kanade, sa realnim rastom od 4,3 odsto. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti“, rekao je Stoltenberg novinarima uoči dvodnevnog video sastanka ministara odbrane NATO-a koji počinje sutra u Briselu.

Prema podacima Alijanse, koje se odnose na procene za 2019. i 2020. godine, SAD i dalje ulažu najveći budžetski napor sa potrošnjom koja iznosi 3,87 odsto BDP-a.

Zemlje NATO-a, sa Nemačkom na čelu, nalaze se pod pritiskom američkog predsednika Donalda Trampa, koji od njih traži veće ulaganje do dva odsto BDP-a.

Od 30 zemalja članica, deset bi bilo iznad tog praga 2020. godine, medju kojima Grčka (2,58 odsto), Velika Britanija (2,43 odsto), Poljska (2,30 odsto) i Francuska (2,11 odsto).

Prošle godine su taj prag prešle samo tri zemlje – SAD, Grčka i Velika Britanija. Nemačka će i dalje biti ispod praga od dva odsto – 1,57 odsto, kao i Kanada 1,45 odsto, navodi se u procenama NATO-a.