Kanal koji prenosi proteste u Belorusiji vlasti označile kao "ekstremistički"

Svet 20. okt 202018:13 > 18:21
Izvor: REUTERS/Stringer

Belorusko pravosuđe naložilo je da se na spisak "ekstremističkih resursa" stavi kanal Telegram NEXTA Live, koji prenosi proteste protiv predsednika Aleksandra Lukašenka i ima oko dva miliona pretplatnika.

Vrhovni sud Belorusije ocenio je da je taj kanal prenosio „ekstremističke sadržaje“, uključujući „organizaciju i javne pozive za sprovođenje masovnih nemira“.

„Ministarstvo informisanja treba da unese taj kanal i njegov logo na spisak ekstremističkih resursa i da preduzme mere za ograničavanje pristupa tim resursima informacija i njhovom širenju“, naveo je sud i dodao da sprovođenje odluke treba odmah da počne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je potom pojasnilo detalje te odluke.

„Za objavljivanje i podelu informacija sa natpisom NEXTA ili NEXTA live moguća je sudska procedura za ekstremizam“, navelo je ministarstvo i dodalo da će kazna biti 400 evra za fizičko lice i 4.000 za pravno lice.

Kanal je 2015. godine osnovao beloruski bloger Stepan Svetlov, koji sada živi u egzilu u Poljskoj.

Belorusija je od avgusta pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja, prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.