Više od 1.300 zatvorenika pobeglo iz zatvora u DR Kongu posle napada pobunjenika

Svet 20. okt 202014:22 > 14:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Al-hađi Kudra Maliro

Više od 1.300 zatvorenika pobeglo je iz centralnog zatvora u gradu Beni na severoistoku Demokratske Republike Kongo, nakon napada pobunjenika Saveznih demokratskih snaga (AFD), prenosi Anadolija.

Gradonačelnik Benija je rekao da je jedan zatvorenik poginuo u napadu na zatvor Kangbaji.

„Pozivamo stanovništvo da prijavi svaku sumnjivu osobu koja bi mogla biti odbegli zatvorenik“, rekao je gradonačelnik i dodao da se 20 odbeglih zatvorenika već vratilo, izabravši pre život iza rešetaka, nego onaj sa pobunjenicima.

„Oni koji su se vratili kažu da su odvedeni na silu. Kažu da su morali da pobegnu od svojih otmičara, pripadnika ADF, jer nisu želeli da žive kao neprijatelji u grmlju”, naveo je gradonačelnik.

Vest o bekstvu iz zatvora razljutila je meštane, koji strahuju da bi masovno bekstvo moglo dodatno da pogorša bezbednosnu  situaciju u tom području.

„Opasnost je za zajednicu u Beniju. Želimo da naša Vlada poboljša uslove života u zatvorima, ali i ojača prisustvo policije i vojske kako bi sprečila bekstva u budućnosti“, rekao je jedan stanovnik Benija.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Al-hađi Kudra Maliro

Bekstvo se dogodilo tri godine nakon sličnog napada na zatvor Kangbaji, kada je stotinak zatvorenika pobeglo, a desetine ih ubijeno.

Pobunjenička grupa Savezna demokratska snaga, poznata kao ADF, osnovana je u Ugandi i već dugo je pretnja u istočnom delu DR Konga.