EU osudila nastavak napada u Nagorno-Karabahu

Svet 18. okt 202023:07 > 23:11
Podeli:
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izrazio je žaljenje zbog kršenja prekida vatre koji je stupio na snagu u subotu u ponoć u oblasti Nagorno-Karabaha i osudio "sve napade bez obzira na njihovo poreklo".

„EU žali što se kršenje (primirja) nastavlja, a sukobi su registrovani u delu Nagorno-Karabaha. To nanosi još više patnje civilima“, rekao je Borel i dodao da „EU strogo osuđuje sve vrste napada, bez obzira na njihovo poreklo“.

POVEZANE VESTI

Borel je dodao da je danas imao razgovore sa šefovima diplomatija Azerbejdžana i Jermenije kojima je preneo da primirje ne sme da bude uslovljeno i da obe strane treba „strogo da ga poštuju“.

„Takođe sam istakao da napadi na civile moraju odmah da prestanu. Takvi napadi ne mogu da budu opravdani“, rekao je Borel.

Azerbejdžan i Jermenija međusobno se optužuju za kršenje primirja u oblasti Nagorno-Karabaha.

Ta enklava u Azerbejdžanu naseljena je Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom. U sukobu započetom krajem septembra poginulo je nekoliko stotina ljudi.