Belgija uvodi zabranu kretanja noću, restorani zatvoreni narednih mesec dana

Svet 16. okt 202020:23 > 20:28
Izvor: François WALSCHAERTS / AFP

Premijer Belgije Aleksandar De Kro izjavio je da se u zemlji uvodi zabrana kretanja i policijski čas od ponoći do 5 sati ujutru, a u narednih mesec dana biće zatvoreni svi barovi i restorani.

De Kro je na konferenciji za medije kazao da će te radikalne mere biti preispitane za dve sedmice i ako se epidemiološka situacija u značajnoj meri poboljša moguće je njihovo ublažavanje ili ukidanje, prenosi Politiko.

Barovi i restorani do sada su bili zatvoreni samo u Briselu, a policijski čas je bio na snazi u pokrajinama Luksemburg i Valonski Brabant.

Ovom odlukom zdravstvenih vlasti, na otvorenom će u narednih mesec dana samo dve osobe moći da budu u kontaktu. Do sada je bilo moguće druženje četiri osobe.

De Kro je rekao da je odluka o eventualnom zatvaranju škola u nadležnosti regionalnih vlasti, koje u narednih nekoliko dana treba da odluče da li će se preći na onlajn nastavu.

Belgija se suočava sa velikim povećanjem broja obolelih od kovida-19 i već neko vreme dnevno se registruje oko 5.500 novih slučajeva, a povećava se i broj umrlih, kao i broj pacijenata u jedicama intenzivne nege.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.