Velika Britanija sledi primer EU i uvodi sankcije ruskim zvaničnicima

Svet 15. okt. 202015:46 > 15:53
Podeli:
Izvor: Tolga AKMEN / AFP

Velika Britanija je najavila uvođenje sankcija grupi od sedam ruskih zvaničnika, uključujući šefa Federalne službe bezbednosti i biznismena Jevgenija Prigožina, zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i destabilizacije Libije.

„Velika Britanija će nastaviti da blisko sarađuje sa međunarodnim partnerima kako bi se suprotstavila ruskoj upotrebi hemijskog oružja“, napisao je na Tviteru britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Šest ruskih zvaničnika, uključujući šefa bezbednosnih službi FSB Aleksandra Bortnikova i jednog od zvaničnika predsednikove administracije Sergeja Kirijenka, sankcionisano je zbog povezanosti sa trovanjem Alekseja Navaljnog.

„Velika Britanija i njeni partneri su se složili da ne postoji drugo verodostojno objašnjenje za trovanje Navaljnog od umešanosti i odgovornosti Rusije“, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja potvrdila je da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe „novičok“, supstancom koju su sovjetski stručnjaci napravili u vojne svrhe. Poput Evropske unije, London je takođe uveo sankcije i biznismenu Jevgeniju Prigožinu, koji se smatra „odgovornim za značajne aktivnosti stranih plaćenika u Libiji i za višestruko kršenje embarga UN na oružje“.