Evropska komisija izašla sa strategijom vakcinacije protiv koronavirusa

Svet 15. okt. 202015:10 > 15:11
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija predložila je Strategiju vakcinacije protiv COVID-19, u kojoj poziva sve države članice da obezbede infrastrukturu za nabavku vakcina i imunizaciju stanovništva, odrede prioritete za vakcinaciju, ali i ostvare dobru komunikaciju sa javnošću kako bi se izgradilo poverenje.

”Vakcina bi trebalo da bude besplatna i dostupna svakom građaninu bez obzira gde se nalazi u EU”, izjavio je potpredsednik Evropske Komsije Margaritis Shinas.

Ipak, zbog ograničenog broja vakcina koje će biti dostupne na samom početku procesa imunizacije, Brisel predlaže da prvo budu vakcinisani zdravstveni radnici, osobe starije od 60 godina i one ugroženog zdravstvenog stanja, radnici koji su neophodni za osnovno funkcionisanje sistema, osobe koje ne mogu da ostvare fizičku distancu u svom dnevnom funkcionisanju, kao i socijalno-ekonomske grupe stanovništva koje su u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale građane.

POVEZANE VESTI

Evropska komisija potpisala je ugovore sa dve farmaceutske kompanije “AstraZeneca” i “Sanofi-GSK” o kupovini budućih vakcina, dok bi ugovor sa trećom kompanijom “Johnson & Johnson” tek trebalo da stupi na snagu. U pregovorima su sa još tri kompanije: “BioNTech-Pfizer”, “Moderna” i “CureVac”.

Kako navode, na taj način za sada su obezbedili oko milijardu doza buduće vakcine. Predlažu njenu istovremenu raspodelu po državama članicama, u odnosu na broj stanovnika.

Iz Brisela poručuju i da “vakcina neće biti srebrni metak”, ali da će igrati centralnu ulogu u spašavanju života i suzbijanju pandemije i dodaju da je vrhunski prioritet – njena bezbednost.

”Sigurna i efikasna vakcina je naša najbolja šansa za pobedu nad virusom korona i povratak u normalan život,” rekla je predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.