Putnički avion UAE prvi put nadleteo Izrael od sporazuma o normalizaciji odnosa

Svet 15. okt. 202012:09 > 12:16
Podeli:
Izvor: Pixabay

Putnički avion kompanije Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je u sredu uveče prvi put koristio izraelski vazdušni prostor, zahvaljujući nedavnom sporazumu o normalizaciji odnosa dve zemlje.

Avion je leteo iz Milana u Abu Dabi i imao je dozvolu da preleti Izrael i susedni Jordan, čime je putovanje skraćeno za sat i po.

Izrael i Jordan su prošle nedelje potpisali sporazum o otvaranju više mogućnosti za komercijalne letove, čime je skraćeno putovanje između zemalja Zaliva, Dalekog istoka, Azije i Evrope i Severne Amerike, navode izraelski mediji.

Izraelski kontrolor leta je pilotu poručio da je let njegovog aviona krooz izraelski vazdušni prostor „istorijski“ i da će „inspirisati ceo region da započne novu eru“.

Izraelska ministarka transporta Miri Regev je rekla da Izrael i Emirati nastoje da uvedu i direktne letove između dve zemlje, što je bilo planirano za oktobar, ali je jedan izraelski zvaničnik izjavio u utorak da je zbog pandemije odloženo do januara.

Izrael je normalizovao odnose sa Emiratima u avgustu, zahvaljujući posredovanju SAD, a u septembru i s Emiratima i Bahreinom. Izraelski poslanici u četvrtak glasaju o ratifikaciji sporazuma sa UAE.