Britanski obaveštajci štite rad na vakcini za kovid-19

Svet 14. okt. 202020:39 > 20:59
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Britanski obaveštajci nastoje da zaštite rad na vakcini za kovid-19 od neprijateljskih sila koje pokušavaju da ukradu ili sabotiraju istraživanja, izjavio je direktor službe MI5.

Potencijalna vakcina univerziteta Oksford, koji ima ugovor o licenci s AstraZenecom, u kasnoj je fazi ispitivanja, a vakcina koju razvija Imperial koledž u Londonu u ranoj je fazi kliničkih ispitivanja.

„Jasno je da je globalna korist za prvu upotrebljivu vakcinu protiv ovog koronavirusa velika, tako da možemo očekivati ​​da bi niz aktera širom sveta bio prilično zainteresovan za to istraživanje“, rekao je novinarima glavni direktor bezbednosne službe Ken Mekkalum.

POVEZANE VESTI

On je u svojoj prvoj izjavi otkako je u martu imenovan za novog šefa MI5, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo pod nacionalnim karantinom, rekao da postoji niz pretnji radu na vakcini.

Istakao je dve opasnosti – „pokušaji krađe jedinstvenog intelektualnog vlasništva generisanog u tom istraživanju ili potencijalno petljanje s podacima“, kazao je.

„Drugi rizik kojeg moramo biti svesni je mogućnost da neko pokuša da poseje sumnju u integritet istraživanja“, kazao je Mekkalum.

Britanski Nacionalni centar za informacionu bezbednost (NCSC) objavio je u julu da hakeri uz podršku ruske države pokušavaju da ukradu vakcinu za kovid-19 i postupke istraživanja od akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, na globalnom nivou razvija se i testira više od 150 potencijalnih vakcina kako bi se zaustavila pandemija kovida-19, a 42 vakcine ispituju se na ljudima.

MI5, osnovan 1909. kao deo vojnoobaveštajne službe protiv nemačkih špijuna uoči Prvog svetskog rata, zadužen je za zaštitu britanske nacionalne bezbednosti. Glavni mu je zadatak suzbijanje međunarodnog terorizma, iako je ujedno i kontraobaveštajna agencija.