Najveći skok broja novozaraženih koronavirusom u Italiji od marta

Svet 14. okt 202019:43 > 19:47
Izvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

U Italiji je u sredu zabeležen najveći skok novozaraženih koronavirusom u danu još od vrhunca epidemije krajem marta.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Italije, novi rekord od 7.332 nova slučaja COVID-19 u poslednja 24 sata najveći je od 21. marta, kada je registrovano 6.557 zaraženih u danu.

Još 43 osobe su preminule od posledica u poslednja 24 sata, čime je službeni broj smrtnih slučajeva u Italiji dostigao 36.289.

Do sada je ukupno potvrđeno 372.799 slučajeva zaraze koronavirusom.Stručnjaci su zabrinuti da italijanski sistem za traženje kontakata ima problema da ide u korak sa skokom novih infekcija i mogao bi uskoro doživeti kolaps.

POVEZANE VESTI

Virolog Andrea Krisanti rekao je u sredu da bi “zaključavanje“ za Božić moglo da pomogne u zaustavljanju prenosa virusa.

Pohvalio je nove restriktivne mere koje je Vlada Italije odobrila ranije ove sedmice, ali i napomenuo da je u ovoj fazi potrebna drugačija strategija.

“Više od donošenja mera u vezi s ponašanjem ljudi, moramo blokirati virus. Ne želim da govorim o 10.000 ili 12.000 dnevnih slučajeva za dve sedmice“, upozorio je Krisanti.

Italijanski premijer Đuzepe Konte u utorak je izdao novu naredbu kojom se nameću stroža ograničenja, uključujući zabrane privatnih zabava i ranije zatvaranje barova i restorana.

Prema novim merama, privatne zabave u zatvorenim prostorima i na otvorenom su zabranjene, ali je izdata i preporuka protiv privatnih okupljanja kod kuće s više od šest ljudi koji ne žive zajedno.

Barovi i restorani moraće da se zatvore u ponoć, dok se hrana i piće ne smeju konzumirati na otvorenom od 21 sat.

Diskoteke i noćni klubovi ostaju zatvoreni. Kontaktni sportovi su takođe zabranjeni, ako ih ne organizuju udruženja koja ih mogu organizovati uz poštivanje pravila socijalnog distanciranja.

Naredba potpisana u utorak ujutru na snazi će biti 30 dana.