Ništa od primirja u Nagorno-Karabahu, upozorenje da je taj rat "nova Sirija"

Svet 14. okt. 202017:55 > 19:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Žestoki sukobi Jermenije i Azerbejdžana oko sporne regije Nagorno-Karabah nastavljeni su i danas, pet dana posle primirja dogovorenog uz posredovanje Rusije.

Nekoliko hiljada stanovnika Stepanakerta, glavnog grada nepriznate republike, koji su još ostali u svojim kućama, preživljava u strahu od novih artiljeriskih napada azerbejdžanske vojske.

„Od 27. sedimo u podrumima. Decu smo poslali u Jeravan, da ih sklonimo od borbi. Ostali su samo starci i starice. Ali i mi se plašimo. Kad čujemo granate ne znamo gde će da padnu…“, kaže jedan stariji stanovnik.

Zaraćene strane i dalje se optužuju za izbijanje sukoba, a primirje je još uvek samo na papiru uprkos svim apelima svetskih sila da se okonča sukob.

POVEZANE VESTI

Ankara, kao advokat Bakua, tvrdi da grupa iz Minska, kao posrednik, ne želi da vidi rešenje.

„Sjedinjene Države, Rusija i Francuska još uvek sprovode taktiku odugovlačenja. Samo im tolerišite okupaciju. Ako na ovom svetu ima demokratije i ljudskih prava i ako rešavate ovaj sukob 30 godina, ono što trebate da učinite je da je završite pregovore i predajte zemlju njenom vlasniku“, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Američki „Volstrit džurnal“ objavio je da da se na stotine sirijskih boraca povezanih s Turskom bori u Nagorno-Karabahu, što Ankara odlučno demantuje.

Poziciju Turske, koja otvoreno podržava Azerbejdžan, kritikuje i Rusija.

„Ne slažemo se sa stavom koji je iznelaTurska, a koji ponavlja i azerbejdžanski predsednik Alijev, da je vojno rešenje sukoba pravedno i dozvoljeno“, kaže ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Iz Jerevana poručuju da upravo mešanje Turske sprečava da se postigne mir.

„Uveren sam da sve dok pozicija Turske ostaje nepromenjena, Azerbejdžan neće prestati da napada“, rekao je premijer Jermenije Nikola Pašinijan.

Iz Međunarodnog Crvenog krsta ponovo je upućen apel zaraćenim stranama da prema postignutom dogovoru oslobode ratne zarobljenike i omoguće razmenu tela poginulih.

Na terenu nema promene. Azerbejdžan preti oslobođenjem, a Jermenija upozorava da će ovaj rat biti nova Sirija.