Erdogan demantovao prisustvo sirijskih boraca u Nagorno-Karabahu

Svet 14. okt. 202014:29 > 14:34
Podeli:
Izvor: Anadolija/Halil Sağırkaya

Predsednik Turske Redžep Tajp Erdogan odbacio je optužbe da su sirijski borci, koji imaju podršku Ankare, poslati u oblast Nagorno-Karabaha da se bore na strani Azerbejdžana protiv jermenskih snaga.

POVEZANE VESTI

„Neki nam kažu da smo tamo poslali sirijske borce. Nemamo takvu agendu. Oni imaju pune ruke posla u svojoj zemlji i neće ići u Nagorno-Karabah“, rekao je Erdogan u Ankari.

Nekoliko zemalja i posmatrača saopštilo je poslednjih nedelja da sirijski borci učestvuju u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana u oblasti Nagorno-Karabaha.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao nedavno da su „džihadisti“ iz Sirije poslati u tu oblast.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je nekoliko desetina proturskih sirijskih boraca ubijeno u tim sukobima.

Turska, koja je sprovela nekoliko vojnih operacija na severu Sirije od 2016. godine, naoružava neke sirijske grupe. Erdogan je potvrdio prisustvo proturskih sirijskih boraca u Libiji, gde podržavaju međunarodno priznatu libijsku vladu sa sedištem u Tripoliju.

Iako je demantovao prisustvo tih boraca u Nagorno-Karabahu, Erdogan je ponovio da je Turska spremna na „svaku vrstu podrške“ Azerbejdžanu. Izrazio je žaljenje što „velika količina oružja stiže iz Rusije i Francuske“.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

U sukobu započetom krajem septembra poginulo je oko 600 ljudi.