Vođa Zlatne zore osuđen na 13 godina zatvora za vođenje kriminalne organizacije

Svet 14. okt. 202013:26 > 13:40
Podeli:
Izvor: ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Vođa neonacističke partije Zlatna zora Nikos Mihalolijakos, osuđen je na 13 godina zatvora u krivičnom sudu u Atini koji ga je prošle nedelje proglasio krivim za vođenje "kriminalne organizacije".

Sud u Atini presudio je pre nedelju dana da je grčka partija neonacističke ideologije, Zlatna zora zločinačko udruženje, da su njen osnivač i lider Nikos Mihalolijakos i drugi vodeći funkcioneri krivi za zločinačko udruživanje i da su im deo političkog plana bila teška krivična dela, uz jedno ubistvo koje su grupno počinili njeni članovi.

POVEZANE VESTI

Danas su izrečene kazne Mihalolijakosu i šestorici ostalih kadrova te partije, među kojima je evroposlanik Joanis Lagos, bivši član Zlatne zore, takođe osuđen na 13 godina zatvora. Evropski parlament treba da mu na zahtev Grčke ukine poslanički imuitet kada se izda nalog za hapšenje.

Izvor : LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Sud je takođe sledio zahteve tužilaštva i na 13 od 15 mogućih godina zatvora, osudio i bivšeg portparola partije Ilijasa Kasidijarisa i poslanika Hristosa Papasa, „desnu ruku“ Mihalolijakosa.

Ista kazna od 13 godina zatvora je izrečena još dvojici vođa partije proglašenim krivim za vođstvo „kriminalne organizacije“ – bivšim poslanicima Ilijasu Panajotarosu i Jorgosu Germenisu.

Samo je Artemis Mateopulos, bivši Mihalolijakosov zet, osuđen na deset godina zatvora, na kraću kaznu od one koju je tražilo tužilaštvo.

Bez iznenađenja, na doživotnu kaznu zatvora je osuđen aktivista Zlatne zore Jorgos Rupakijas koji je priznao krivicu za ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fisasa.

Epilog petogodišnjeg suđenja

Na početku prošlonedeljnog čitanja presude šef stranke, Mihalolijakos (62), proglašen je krivim kao vođa kriminalne organizacije, zajedno s bivšim funkcionerima i poslanicima te stranke Elijasom Kasidijarisom, Janisom Lagosom, Panajotisom Germenisom, Elijasom Panajotarosom i Nikosom Papasom.

Još 17 članova stranke proglašeno je krivim za članstvo u zločinačkom udruženju.

Mihalolijakos je bio jedan od ukupno 68 kooptuženih na suđenju koje je trajalo više od pet godina.

Među okrivljenima je i više od deset bivših poslanika koji su 2012. zajedno sa Mihalolijakisom izabrani u Skupštinu na talasu ksenofobije koji je Grčku zahvatio zbog porasta nezaposlenosti i dolaska migranata. Zlatna zora je na tim izborima osvojila 18 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Istraga i sudjeđe su uticali da postepeno veliki deo rukovodstva i običnih članova napusti Zlatnu zoru, koja na izborima 2019. nije uspela da osvoji nijedan mandat.

Optužnica je podignuta posle ubistva tridesetčetvorogodišnjeg antifašiste, repera Pavlosa Fisasa, koga je u Atini u septembru 2013. godine pretukla i nožem izbola grupa batinaša Zlatne zore. Optuženima se stavljalo na teret to ubistvo i još dva pokušaja ubistva i svi su u pritvoru od septembra 2013.

Atinski krivični sud u ponedeljak je odbacio sve olakšavajuće okolnosti koje su mogle da ublaže kazne vođama te neonacističke partije.