Kremlj nije spreman da toleriše odnos EU prema Moskvi

Svet 14. okt. 202012:58 > 13:09
Podeli:
Izvor: YURI KADOBNOV / AFP

Kremlj je saopštio da nije spreman da toleriše neprihvatljiv način na koji se EU odnosi prema Moskvi u vezi sa slučajem navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. U saopštenju se navodi da Kremlj ne može održavati dijalog sa EU ako isključivo Moskva ulaže napore.

Ministri spoljnih poslova EU podržali su u ponedjeljak, 12. oktobra, plan Francuske i Nemačke o uvođenju sankcija ruskim državljanima koji su osumnjičeni za učešće u incidentu u kojem je, kako je rekao ruski opozicionar i protivnik Kremlja, otrovan nervnim agensom „novičok“ jer su ga vlasti videle kao pretnju uoči parlamentarnih izbora sledeće godine. Kremlj to poriče.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da bi Rusija mogla da zamrzne dijalog sa EU jer Brisel ne razume ono što je on nazvao „potrebom za dijalogom uz međusobno poštovanje“.

Komentar ruskog ministra spoljnih poslova podržao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je rekao da Moskva nije ta koja je ugasila dijalog sa EU na svim nivoima, ali da očigledno nije mogla da toleriše način na koji je Brisel tretirao Rusiju u vezi sa slučajem „Navaljni“.