Turska poziva četiri strane na pregovore o Nagorno-Karabahu

Svet 13. okt. 202021:42 > 21:45
Podeli:
Izvor: Karo Sahakyan/ArmGov/PAN Photo/Handout via REUTERS

Turske vlasti pozvale su na organizovanje pregovora o Nagorno-Karabahu, na kojima bi učestovali predstavnici Azerbejdžana, Jermenije, Rusije i Turske u cilju rešavanja sukoba u toj spornoj oblasti posle uvedenog krhkog prekida vatre.

Predstavnik turskog predsedništva Ibrahim Kalin pozvao je na organizovanje pregovora sa učešćem te četiri zemlje, navodeći da je Rusija na strani Jermenije, a Turska na strani Azerbejdžana. 

„Pošto je Rusija na strani Jermenije, a mi, Turska, podržavamo Azerbejdžan, hajde da se te četiri strane sastanu i razgovaraju o rešavanjau problema“, rekao je Kalin. 

Zvaničnici su saopštili da je broj poginulih u sukobu snaga Jermenije i Azerbejdžana oko oblasti Nagorno-Karabah dostigao 600.

Zvaničnici dve strane prijavljuju nove vojne i civilne žrtve dok se borbe nastavljaju uprkos sporazumu o obustavi vatre od subote u podne. 

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.