Kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda: Nisam protiv Obamakera

Svet 13. okt. 202019:47 > 19:52
Podeli:
Izvor: Kevin Dietsch/Pool via REUTERS

Ejmi Koni Beret, kandidatkinja za sudiju Vrhovnog suda koju je predložio predsednik SAD Donald Tramp, poručila je da nije suprotstavljena Obamakeru (Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi), prenosi Glas Amerike.

Sudija Beret, tokom pretresa pred članovima Odbora za pravosuđe američkog Senata o njenoj nominaciji za sudiju Vrhovnog suda, nije želela da se obaveže da će se izuzeti iz razmatranja Obamakera, ali je rekla da će poštovati pravila o izuzimanju, prenosi Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

Istovremeno, nije želela da diskutuje o tome kakav će biti njen pristup slučaju Obamakera koji se nalazi pred Vrhovnim sudom.

Drugi dan zasedanja protiče u postavljanju pitanja članova odbora sudiji Beret. Svaki član ima po 30 minuta da ispita kandidatkinju.

„Moja verska uverenja neće uticati na odluke koje ću donositi, bila je jedna od poruka Beret za vreme pretresa pred članovima senatskog Odbora za pravosuđe.

Beret nije želela da se izjasni da li su odluke Vrhovnog suda o legalizaciji abortusa i istopolnim brakovima donete na pravilan način.

Govoreći o abortusu, koji je u Sjedinjenim Državama ozakonjen 1973. presudom Vrhovnog suda u slučaju Ro protiv Vejd, Beret je rekla da bi, kao i u drugim slučajevima, uzela u obzir različite faktore kojim se obično koriste sudove kada tumače prethodno donete presude.

„Obećavam da ću tako postupiti u svakom slučaju u vezi sa bilo čime – abortus ili bilo kojim drugim pitanjem. Poštovaću zakon“, rekla je Beret.

Sudija Beret, koju je nominovao američki predsednik, ukazala je da se Beloj kući nije obavezala o načinu na koji bi glasala u slučaju povezanom sa izborima. Takođe, nije želela da odgovori da li bi se povukla sa izbornih slučajeva povezanim sa predsednikom Trampom – rekavši da bi poštovala pravila o izuzimanju.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Lindzi Grejem zakazao je početno glasanje u tom telu za četvrtak. To bi značilo da bi Odbor mogao da se izjasni o nominaciji sudije Beret krajem sledeće nedelje, a ceo Senat do kraja meseca.

Republikanci su obezbedili većinu (53:47) u Senatu – tako da je potvrda nominacije sudije Beret i više nego izvesna.

Ejmi Koni Beret bi bila peta žena na položaju sudije Vrhovnog suda. Pre toga, Tramp ju je imenovao za sudiju apelacionog suda u Čikagu. Bila je i profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Notr Dam u Indijani.