Barnije očekuje da će pregovori o Bregzitu trajati nedeljama

Svet 13. okt 202015:09 > 15:23
Podeli:
Izvor: Virginia Mayo / POOL / AFP

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije nagovestio je da bi do zaključenja trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom mogle da prođu nedelje, dok je ostalo još dva dana do roka koji je London postavio za pronalaženje kompromisa.

„EU će nastaviti da narednih dana i nedelja radi na poštenom sporazumu“, napisao je Barnije na Tviteru nakon sastanka ministara za evropske poslove u Luksemburgu. 

Britanski premijer Boris Džonson odredio je 15. oktobar, prvi dan evropskog samita u Briselu, kao krajnji rok za odluku da li će biti ili ne nastavljeni razgovori. Evropljani su dali rok do kraja meseca. 

Barnije je rekao da je na sastanku sa ministrima dobio „potvrdu snažnog jedinstva EU“ uoči samita u četvrtak i petak, koji je delom posvećen tom pitanju. 

On je na sastanku ponovo istakao značaj da se zadrže pravila poštene konkurencije sa Velikom Britanijom, da se pronađe dobar kompromis u ribolovu i da se zaključi čvrst sporazum po pitanju upravljanja samim sporazumom. 

Ta tri prioriteta EU predstavljaju i glavne prepreke u razgovorima Londona i Brisela koji su počeli u martu, napominje Frans pres. 

Prema neimenovanom evropskom izvoru, Barnije je takođe kazao da su „pregovori konstruktivni, ali da ima još toga da se uradi“. 

Barnije je, prema više izvora, pozvao i na poverenje, transparentnost i jedinstvo 27 zemalja do kraja pregovora. 

„Iskreno smo u veoma kritičnoj fazi pregovora i pod ekstremnim smo pritiskom. Vreme ističe“, istakao je zamenik nemačkog ministra za evropska pitanja Majkl Rot. 

Pregovori su nastavljeni juče u Briselu na „intenzivan“ način, prema EU, nakon jedne nedelje pregovora u Londonu. 

Velika Britanija je 31. januara zvanično istupila iz članstva u EU, posle čega je usledio prelazni period do kraja godine. Do tada bi London i Brisel trebalo da postignu sporazum o budućim odnosima.