Posle afere Kipar ukida zloupotrebljenu šemu "zlatnog pasoša"

Svet 13. okt. 202015:02 > 15:03
Podeli:
Izvor: AFP/Patrick Baz

Kipar je danas ukinuo unosan program davanja državljanstva bogatim investitorima usred novih optužbi da su najviši državni zvaničnik i jedan poslanik umešani u aferu izdavanja pasoša fiktivnom investitoru koji navodno ima krivični dosije, zaobilazeći stroga pravila provere.

Portparol kiparske vlade Kirjakos Kušos rekao je da je vlada prihvatila preporuku ministara unutrašnjih poslova i finansija da se u potpunosti ukine program „zlatnog pasoša“ zahvaljujući kome se u kiparsku ekonomiju za nekoliko godina slilo više milijardi evra.

Kušos je rekao da se odluka, koja stupa na snagu 1. novembra, zasniva na „dugotrajnim slabostima kiparskog investicionog programa, ali i zloupotrebi“ njegovih odredbi. Rekao je da će vlada u međuvremenu razmotriti različite načine privlačenja stranih investicija.

POVEZANE VESTI

Navodi su se pojavili izveštaju istraživačkog tima televizije Al Džazire gde je prikazan snimak sa skivenih kamera na kome predsednik parlamenta Dimitrios Siluris i poslanik Hristakis Điovanis obećavaju „punu podršku“ fiktivnom kineskom investitoru, za dobijanje pasoša uprkos tome što je osuđen za pranje novca. Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand rekao je da EK istražuje pokretanje postupka za povredu prava protiv Kipra.

„S nevericom smo gledali kako visoki zvaničnici trguju evropskim državljanstvom zbog finansijske dobiti“, rekao je Vigand novinarima u Briselu.

„Predsednica EK Ursula fon der Lajen je jasno rekla da evropske vrednosti nisu na prodaju.“

Ogorčeni Kiprani kritikovali su na društvenim mrežama zvaničnike, a mnogi su pozivali Silurisa da podnese ostavku.

On je danas izjavio da će se povući sa svojih dužnosti od sledeće nedelje dok se istraga ne završi. Izvinio se zbog `nesrećne slike` koja se videla u ; „montiranom“ izveštaju koji je doveo do narušavanja njegove reputacije i ugleda institucije predsednika parlamanta.

Kiparski zvaničnici ranije su optužili Al Džaziru za orkestriranu kampanju blaćenja protiv etnički podeljene ostrvske države.