Usvojene preporuke o uspostavljanju zajedničkog mapiranja rizičnih zona u EU

Svet 13. okt 202013:03 > 13:36
Podeli:
Izvor: N1

Ministri za evropske poslove zemalja EU usvojili su zajedničke kriterijume kako bi kooridinisali ograničenja putovanja unutar EU usled novog talasa pandemije koronavirusa, a Evropska komisija je produžila do leta 2021. olakšice za državnu pomoć firmama.

Ministri za evropske poslove su na sastanku u Luksemburgu usvojili preporuku, koja nije obavezujuća, o uspostavljanju zajedničkog mapiranja rizičnih zona u okviru EU. Kako dodaje Frans pres, više zemalja je bilo uzdržano, uključujući i Luksemburg.

Evropska komisija je takođe danas najavila proširenje i produženje do leta 2021. olakšica za državnu pomoć, usvojenih proletos u cilju podrške evropskim firmama usred krize sa koronavirusom.

„Cilj je da se omogući državama članicama da pomognu firmama… uz istovremeno garantovanje jednakih uslova“, precizirala je u saopštenju Evropska komisija.

Kriterijumi i mapiranja

Mere koje ograničavaju slobodu kretanja zbog zaštite zdravlja moraju da budu proporcionalne i nediskriminatorske, navodi se i dodaje da se moraju ukinuti čim to epidemiološka situacija dozvoli.

Svake nedelje zemlje članice su dužne da dostave Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sledeće podatke:

– broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana

– broj testova na 100.000 stanovnika u poslednjih nedelju dana

– procenat pozitivnih testova u poslednjih nedelju dana

Na osnovu navedenih podataka ECDC bi trebalo da objavljuje nedeljnu mapu zemalja članica i obeleži regione sledećim bojama:

– zelena, ako je broj novih slučajeva ispod 25 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a procenat pozitivnih testova ispod 4 odsto

– narandžasta, ako je broj novih slučajeva ispod 50 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a procenat pozitivnih testova iznad 4 odsto ili ako je broj novih slučajeva između 25 i 150, a procenat pozitivnih testova ispod 4 odsto

– crvena, ako je broj novih slučajeva iznad 50 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, a procenat pozitivnih testova iznad 4 odsto ili ako je broj novih slučajeva iznad 150

– siva, ako nema dovoljno informacija ili je broj testova na 100.000 stanovnika u poslednjih nedelju dana ispod 300

Kako se navodi, zemlje članice ne bi trebalo da ograničavaju slobodu kretanja u i iz zelenih zona, a za putnike iz ostalih zona mogu da zahtevaju mere poput karantina ili testiranje po dolasku. Takođe, moguće je tražiti testiranje pre dolaska, kao i da putnici popune formular koji bi pomogao njihovom lociranju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.