Srušio se dron nepoznatog porekla u Iranu, blizu granice sa Azerbejdžanom

Svet 13. okt. 202012:20 > 12:25
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Dron neidentifikovanog porekla srušio se u utorak u Iranu, u blizini granice sa Azerbejdžanom, javila je iranska državna agencija Irna, dok se Baku i Jerevan međusobno optužuju za kršenje primirja u Nagorno-Karabahu.

Bespilotna letelica se srušila u okrugu Parsabad, u provinciji Ardebil (severozapad Irana), nije bilo žrtava niti štete, dodaje Irna pozivajući se na zamenika guvernera te provincije Behrouza Nedajija.

„Poreklo drona i uzroci pada su predmet istrage“, navodi Irna.

Isti izvor dodaje da dron „možda pripada Azerbejdžanu ili Jermeniji, s obzirom na borbe na drugoj strani severne granice Irana“.

Jermenske snage iz Nagorno-Karabaha i azerbejdžanska vojska nastavili su danas borbe, kršeći humanitarno primirje četvrti dan zaredom.

Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. međunarodna zajednica nije priznala.

Sused dve zemlje sa kojima ima dobre odnose, Iran je više puta pozivao Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva i ponudio svoje posredovanje.