Podrška EU za uvođenje sankcija Rusima osumnjičenim za trovanje Navaljnog

Svet 12. okt. 202016:36 > 16:37
Podeli:
Navaljni
Izvor: Courtesy of Instagram @NAVALNY/Social Media via REUTERS

Ministri spoljnih poslova Evropske unije podržali su danas francusko-nemački plan za uvođenje sankcija Rusima osumnjičenim za trovanje lidera opozicije Alekseja Navaljnog, prenosi Rojters pozivajući se na izjave diplomata u Briselu.

Berlin i Pariz izneli su predlog na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu. Naveli su da iz Moskve nisu imali verodostojno objašnjenje za prisustvo zabranjenog nervnog agensa iz sovjetske ere u telu Navaljnog, što je potvrdila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV).

POVEZANE VESTI

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je novinarima ranije danas da trovanje ne može „ostati bez posledica“.

„Francuska i Nemačka predlažu uvođenje sankcija određenim ljudima koji su nam u tom pogledu zapali za oko“, rekao je Mas, ne navodeći nikakve detalje.

Diplomate EU rekle su Rojtersu da postoji široka podrška 27 ministara spoljnih poslova za zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za nekoliko ruskih zvaničnika vojne obaveštajne službe GRU.

Ne očekuje se da sankcije budu odobrene odmah, jer pravne tekstove moraju da pripreme i pregledaju stručnjaci iz 27 država EU.