Republikanci nisu zadovoljni dosadašnjom kampanjom Trampa, strahuju od poraza

Svet 12. okt. 202012:10 > 12:15
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Predsedniku SAD Donaldu Trampu ističe vreme za oporavak od niza samozadatih udaraca koji su poljuljali njegovu "bazu" pristalica, ali i alarmirali republikance koji strahuju da su na pragu da prepuste Belu kuću demokrati Džou Bajdenu.

Republikanci takodje brinu da bi Trampova dijagnoza za koronavirus i njegov kritikovan nastup na debati sa Bajdenom takodje moglo da ih košta većine u Senatu na izborima u novembru kada se bira predsednilk države i članovi oba doma Kongresa.

Sa samo tri nedelje do izbora, trke za Senat, gornji dom Kongresa u nekim američkim državama koje su pouzdano republikanske, uključujući Južnu Karolinu i Kansas, su sve konkurentnije pomognute povećanim finansiranjem demokrata zbog čega su i republikanska partija i kampanja samog Trampa u neočekivano lošijem finansijskom položaju.

Predsednik cilja da se resetuje ove nedelje, nadajući se da će agresivni plan putovanja i saslušanja za potvrdu imenovanja sudije Ejmi Koni Beret na upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu zemlje dati novu energiju njegovim najvernijim pristalicama i skrenuti pažnu sa virusa od koga je umrlo više od 214.000 Amerikanaca.

Optimisti u predsednikovom unutrašnjem krugu ukazuju na njegovu jedinstvenu sposobnost da privuče pažnju i na njegovu kampanju 2016. godine koja je izgledalo takodje da ide ka porazu pre kasnog obrta.

Taj povratak su potpomogle spoljne sile protiv nepopularnog protivnika, navodi AP ukazujući da republikanci strahuju da ovogodišnja kampanja može da liči više na 1980. ili 2008. kada je trka bila tesna do samog kraja dok odjednom više nije bila tesna.

AP navodi da je ova ocena Trampove kampanje za reizbor sastavljena od intervjua sa oko 20 zvaničnika iz Bele kuće ili izbornog štaba i Republikanaca bliskih Zapadnom krilu Bele kuće, od kojih mnogi nemaju prava da javno govore o privatnim razgovorima. Razgovorima se opisuje kako kampanja koja je uopšteno bila stabilna mesecima sada trpi niz istorijskih potresa.