Kina testira grad od devet miliona stanovnika zbog šest slučajeva koronavirusa

Svet 12. okt. 202008:17 > 08:19
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Andy Wong

Kina od danas sprovodi masovnu kampanju testiranja na koronavirus u gradu Ćingdao od devet miliona stanovnika posle zabeleženih šest novozaraženih Kovidom-19, javile su zdravstvene vlasti.

Kina, gde se novi koronavirus pojavio krajem 2019. godine, je već više meseci zaustavila epidemiju na svom tlu zahvaljujući strogim kontrolama, opštem nošenju maske, merama izolacije i primeni metode trasiranja kontakata.

Na nacionalnom nivou samo nekoliko zaraženih se beleži dnevno, a skoro svi su Kinezi koji dolaze iz inostranstva i koji se stavljaju u karantin odmah po dolasku.

Međutim juče je u istočnom gradu Ćingdau otkriveno šest slučajeva zaraze lokalnog porekla što je izazvalo strah od ponovnog širenja epidemije.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima svi zaraženi su izgleda povezani sa bolnicom u gradu gde se leče pacijenti od Kovida-19. Ali za sada se ne zna žarište infekcije.

Otkrivanje slučajeva dovelo je do velikog testiranja oko 143.000 osoba u nastojanju da se identifikuju kontakti.

Gradske vlasti najavile su masovnu kampanju testiranja u šest kvartova Ćingdaoa, u naredna tri dana i testiranje celog grada za pet dana. Vlasti nisu precizirale koliko ljudi će tačno biti testirano.

Primorski grad Ćingdao poznat je u svetu po svom čuvenom pivu Tsingtao, prema staroj transkripciji naziva grada. Svake godine brojni turisti dolaze u grad povodom festivala piva, najveće manifestacije tog tipa u Kini.

Tako u zemlji gde su suzbijeni slučajevi Kovida-19 ljubitelji piva okupili su se u avgustu u tom gradu za festival i pili bez maski.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.