Ekološki aktivisti razvili transparent s natpisom "Pobunjenik" na Ajfelovoj kuli

Svet 11. okt. 202023:22 > 23:26
Podeli:
Izvor: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Aktivisti ekološkog pokreta "Pobuna protiv izumiranja" (Extinction rebellion) razvili su transparent s natpisom "Pobunjenik" na prvom spratu Ajfelove kule u Parizu.

Tim gestom u kojem je učestvovalo 20 aktivista, simbolično je označen početak „međunarodne oktobarske pobune“ u Francuskoj, tokom koje grupa planira akcije u nekoliko francuskih gradova do 19. oktobra.

Da bi okačili transparent, osam aktivista se pelo po Ajfelovoj kuli, posle čega su privedeni u policijsku stanicu i ubrzo pušteni, ali sa pozivima da se pojave pred sudom.

Aktivisti „Pobune protiv izumiranja“ zagovaraju građansku neposlušnost radi primoravanja vlasti da preduzmu mere protiv globalnog zagrevanja.

Poruka „Pobune protiv izumiranja“ dobila je na snazi sa aktuelnom zdravstvenom krizom izazvanom koronavirusom, rekla je za AFP aktivistkinja grupe Lea Lekuple. 

„Vidimo da emisije ugljen-dioksida mogu da budu zaustavljene, da avioni mogu da budu prikovani za zemlju. Ajfelova kula je svetski simbol, želimo da kažemo: Zaustavite sve! Otvorimo oči, hitno je“, kazala je. 

Aktivista grupe čiji je pseudonim „Krokodil“ rekao je da je kriza pokazala da vlade mogu da donose obavezujuće odluke i da političari više ne mogu da se pretvaraju da ne mogu ništa da učine povodom klimatskih promena.