Izraelska vojska pomaže preopterećenim bolnicama, otvorila novu jedinicu

Svet 11. okt. 202020:19 > 20:28
Podeli:
Izvor: JACK GUEZ / AFP

Izraelska vojska je otvorila novu jedinicu za koronavirus u preuređenoj garaži u bolnici na severu Izraela, što je prvi takav pokušaj da se pomogne preopterećenom zdravstvenom sistemu u zemlji.

U novoj jedinici u bolnici Rambam u Haifi radiće 100 vojnih lekara, medicinskih sestara i drugog medicinskog osoblja uz zaposlene u bolnici.

To je prvi put u istoriji Izraela da je vojska angažovala svoje medicinsko osoblje da leči izraelske civile, navodi AP.

Doktor Noam Fink, koji ima rang pukovnika, izjavio je da će se vojska brinuti o nekoliko desetina srednjih i teških slučajeva i da je svrha da se pomogne bolnicama na severu u nastojanju da leče obolele od kovida -19.

Dva pacijenta su danas primljena.

Rambam je osnovao podzemnu bolničku jedinicu posle rata 2006. godine protiv libanskog Hezbolaha.

Ona služi kao garaža za parkiranje ali se može brzo pretvoriti u bolnicu za hitne slučajeve, a izolovana je od raketne vatre.

Doktor Avi Vajsman, zamenik direktora bolnice Rambam, izjavio je da će vojno osoblje olakšati rad zaposlenima u njoj i omogućiti im da operišu pacijente čije su operacije odložene zbog pandemije.

On je dodao da u bolnici, postoji oprema, prostor, kreveti, monitori, respiratori ali je nedostajalo osoblje.

Pošto se činilo da je Izrael uspeo da zaustavi širenje zaraze koronavirusom početkom ove godine ekonomija je otvorena isuviše brzo i virus se vratio.

Ta zemlja u kojoj živi devet miliona stanovnika sada se suočava sa jednom od najvećih stopa zaraza sa do sada zabeleženih oko 290.000 slučajeva.

Više od 850 pacijenta je trenutno u ozbiljnom stanju, zbog čega je zdravstveni sistem preopterećen, a gotovo 2.000 ljudi je preminulo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.