Lukašenko četiri sata u zatvoru razgovarao sa liderima opozicije

Svet 11. okt. 202013:23 > 13:31
Podeli:
Izvor: Tut.By via REUTERS/File Photo

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obišao je zatvor u Minsku i razgovarao sa pritvorenim liderima opozicije.

Državni mediji izvestili su da je Aleksandar Lukašenko sazvao sastanak kako bi razgovarao o ustavnoj reformi sa protivnicima koji su zatvoreni nakon protesta u Minsku, piše Bi-Bi-Si, a prenosi RTS.

Na snimku pres službe predsednika Belorusije vidi se kako Lukašenko sedi za stolom sa 11 političkih ličnosti, koje sve izgledaju blede i nenasmejane.

Među njima je i Viktor Babariko, koji je bio glavni kandidat i protivnik Lukašenku na predsedničkim izborima 9. avgusta, kao i Vitali Škljarov, belorusko-američki strateg koji je radio na predsedničkoj kampanji američkog senatora Bernija Sandersa.

Jedina žena koja se vidi za stolom bila je članica opozicionog koordinacionog saveta, advokat Lilia Vlasova, koja je privedena krajem avgusta.

Predsednikova pres služba saopštila je da su se učesnici dogovorili da četvorosatni razgovor drže u tajnosti. Međutim, video snimak koji je podelila pres služba prikazuje kako je Lukašenko rekao grupi: „Pokušavam da ubedim ne samo vaše pristalice, već i celo društvo da moramo da gledamo šire.“

Očigledno misleći na proteste, dodao je: „Ustav ne može da se piše na ulicama“.

Na kraju snimka vide se protivnici kako se nečemu smeju, ali zvuk je utišan. Opozicione ličnosti rekle su da je sastanak bio znak slabosti s njegove strane.

Tihanovska: Ne možete voditi dijalog u zatvorskoj ćeliji

Glavna predsednikova suparnica Svetlana Tihanovska koja je trenutno u emigraciji u Litvaniji – napisala je kasnije na društvenim mrežama da je gospodin Lukašenko „priznao postojanje političkih zatvorenika koje je nekada nazivao kriminalcima“.

Ali je tada dodala: „Ne možete voditi dijalog u zatvorskoj ćeliji“.

Aleksandar Lukašenko (66), koji je na čelu zemlje od 1994, suočava sa skoro svakodnevnim protestima od predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima tvrdi da je osvojio oko 80 odsto glasova.

Tokom protesta u Belorusiji koji traju već dva meseca privedeno je više hiljada osoba, nekoliko stotina je pretučeno u sukobima sa policijim, prenosi Bi-Bi-Si.

EU i SAD odbile su da priznaju novi mandat Aleksandra Lukašenka.