Kiparski Turci biraju predsednika

Svet 11. okt 202010:28 > 10:30
Izvor: Tanjug/AP/Nedim Enginsoy

Kiparski Turci biraju danas novog predsednika čiji će zadatak biti prevazilaženje dubokih političkih podela sa kipariskim Grcima, kako bi se otvorio put za sporazum kojim bi se okončala podela koja traje 46 godina i smirile tenzije.

Izbori se odvijaju usred navoda da Turska otvoreno pokušava da usmeri biračko telo od 200.000 glasača desničarskom kandidatu Ersinu Tataru. Tatar se zalaže za potpuno usklađivanje politike kiparskih Turaka sa politikom Ankare, i za rešenje dve države kao alternative dugotrajnom saveznom modelu za podeljeno mediteransko ostrvo.

Prema predviđanjima analitičara od 11 kandidata za predsednika glavna trka će se voditi između levičarskog aktuelnog Mustafe Akinčija, lidera stranke CTP levog centra Tufana Erhurmana i Tatara.

Ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu, drugi krug izbora je predviđen za nedelju dana.

Prvi veliki test za pobednika verovatno će biti sastanak čiji je domaćin generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji će okupiti dve strane sa tri kiparska „garanta“ – Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom, kako bi iskoristili šansu za nastavak zamrznutih mirovnih pregovora.

Kipar je podeljen od 1974. godine posle turske vojne intervencije koja je bila odgovor na prevrat predvođen Grcima na jugu. Poslednji mirovni pregovori uz posredovanje Ujedinjenih nacija propali su 2017. godine i od tada nije bilo napretka u razgovorima.