UN: U svetu 29 miliona devojčica i žena koje su žrtve modernog ropstva

Svet 10. okt. 202017:36 > 17:39
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

U novom izveštaju, predstavljenom u Ujedinjenim nacijama, procenjuje se da je u svetu 29 miliona devojčica i žena žrtava savremenih oblika ropstva, prisilnog rada, čak i u sopstvenoj porodici, prinudnih brakova, dužničkog ropstva.

Suosnivačica organizacije za borbu protiv ropstva „Walk Free“ Grejs Forest izjavila je da svaka 130. žena i devojčica u svetu živi u nekom obliku savremenog ropstva.

„Danas u ropstvu živi više ljudi nego ikada pre u istoriji“, rekla je Forest na konferenciji za novinare u UN u Njujorku.

Organizacija „Walk Free“ definiše savremeno ropstvo „kao sistematsko oduzimanje lične slobode, pri čemu se osoba zloupotrebljava za nečiju ličnu ili finansijsku korist“.

Procena da je svaka 130. žena i devojčica u svetu u savremenom ropstvu, ustanovljena je na osnovu rada organizacije „Walk Free“, i dve agencije UN – Međunarodne organizacije za rad i Međunarodne organizacije za migracije.

Po izveštaju pod nazivom „Osujećene šanse“ (Stacked Odds), žene čine 99 odsto svih žrtava prisilnog seksualnog iskorišćavanja, 84 odsto svih žrtava prisilnog braka i 58 odsto svih žrtava prisilnog rada.

Forest je rekla da se eksploatacija „normalizovala u ekonomiji“, kao i u migracionim putevima, što se i pogoršalo zbog pandemije koronavirusa, uz „nagli porast prisilnih i dečjih brakova i eksploatacije radnika širom sveta“.

Najavila je da „Walk Free“ i program UN „Every Woman, Every Child“ pokreću svetsku kampanju za ukidanje savremenog ropstva pozivom na okončanje dečijeg i prisilnog braka i legalizovanih sistema eksploatacije radnika-migranata. Kampanja takođe poziva multinacionalne kompanije na transparentnost i odgovornost.