Bajden kritikuje Trampa zbog korone: Ima tu mnogo toga za brigu

Svet 06. okt 202021:37 > 21:45
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Demokratski predsednički kandidat za izbore u SAD Džo Bajden kritikovao je američkog predsednika Donalda Trampa zbog njegovog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, navevši da tu ima "mnogo toga za brigu". Bajden je istakao da predsednik treba da prenese "pravu lekciju" o maskama i socijalnom distanciranju.

Ovaj Bajdenov komentar usledio je pošto je Tramp, nakon izlaska iz bolnice, gde se lečio od kovid-19, Amerikancima poručio da se ne boje korone. U Belu kuću se vratio nakon tri noći u vojnoj bolnici kod Vašingtona.

I, kako navodi BBC, iako je i dalje zarazan, skinuo je masku na balkonu Bele kuće, dok je pozirao za slikanje.

Mada više nije u bolnici, njegovi doktori su poručili da „možda nije sasvim zdrav“.

POVEZANE VESTI

Bajden je na televiziji NBC u Majamiju rekao da mu je „drago“ što izgleda da se predsednik oporavlja dobro.

Ali, dodao je, „nadam se da će predsednik, imajući u vidu šta je prošao…. preneti pravu lekciju američkom narodu. Maske znače“.

„Jedina stvar koju sam čuo je jedan od njegovih tvitova u kojima kaže da ne treba da brinete o ovome svemu suštinski. Ima mnogo toga zbog čega treba biti zabrinut. Dvesta deset hiljada ljudi je umrlo“, rekao je Bajden.

SAD su zabeležile najveći broj slučajeva zaraženih i umrlih od koronavirusa na celom svetu.

Bivša prva dama Mišel Obama, takođe, je kritikovala Trampov odgovor na virus u videu koji je objavila, a u kojem je pozvala ljude da glasaju za Bajdena „kao da vam život od toga zavisi“.

„Sedam meseci kasnije, Tramp i dalje nema plan za ovaj virus. Sedam meseci kasnije, on i dalje ne nosi masku stalno i ohrabruje druge da isto to čine, iako ta jednostavna radnja (nošenja maske) može da spase brojne živote. Umesto toga nastavlja da potpaljuje Amerikance ponašajući se kao da ova pandemija nije stvarna pretnja“, rekla je Mišel Obama.

„Bez debate dok Tramp ima koronavirus“

Džo Bajden izjavio je da ne bi trebalo da bude predsedniče debate dok je njegov protivkandidat i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp pozitivan na koronavirus.

„Mislim da ako još uvek ima kovid-19, ne bi trebalo da vodimo debatu“, rekao je Bajden.

On je rekao da se raduje novoj debati, ali da će morati da se slede veoma stroga uputstva.

Bajden je rekao da ne zna Trampov status po pitanju kovid-19 otkako se predsednik vratio u Belu kuću posle tri dana provedenih u vojnom medicinskom centru.

Bajdenov test na koronavirus juče je bio negativan, rečeno je u njegovom predizbornom štabu.

Sledeća debata zakazana je za 15. oktobar.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.