Litvanski šef diplomatije u samoizolaciji posle Makronove posete

Svet 05. okt. 202017:26 > 17:31
Podeli:
Izvor: J. Azanovas/URM/Lithuanian Foreign Affairs Ministry/Handout via REUTERS

Litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius provešće nedelju dana u samoizolaciji, jer je bio u kontaktu sa dve zaražene osobe, koje su bile deo francuske delegacije tokom prošlonedeljne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavila je portparolka ministarstva.

Ona je rekla da je ministar testiran na koronavirus i da je negativan, ali će ipak ove nedelje ostati kod kuće, izjavila je portparolka za AP.

Portparol Ambasade Francuske, Sami Fizek, rekao je za AP da su dve osobe iz diplomatske misije u Viljnusu bile pozitivne na testu, ali nije želeo da navede njihova imena. Oboje su bili u sastavu delegacije predsednika Makrona, koji je 28. i 29. septembra bio u poseti.

Nije navedeno da li je Makron imao kontakt sa zaraženim osobama i da li je testiran.

„Cela delegacija koja je došla iz Pariza bila je negativno testirana pre odlaska, na zahtev litvanskih vlasti, i sve neophodne mere predostrožnosti su poštovane tokom posete“, rekao je Fizek, dodajući da su se držali na distanci i nosili maske.

Fizek je potvrdio da je Ambasada od nedelje privremeno zatvorena zbog slučajeva ooboljevanja od bolesti Kovid-19, koju izaziva koronavirus.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.